Rutten fisk-protest vann gehör

A-KASSAN2006-10-30

ST-medlemmen Lars Frisk har fått många reaktioner, nästan alla påhejande, på sitt förslag att protestera med rutten fisk mot regeringens a-kasseförslag.

Lars Frisk, forskningsingenjör vid Luleå tekniska universitet, tyckte att det var för tyst om försämringarna av a-kassan. Han skrev ett brev till STs ordförande Annette Carnhede och TCO-ordföranden Sture Nordh och föreslog mer drastiska åtgärder än remisskrivande för att frågan skulle få genomslag i medierna – demonstrera, strejka, streaka (springa naken), kedja fast sig eller ”köpa upp ett parti rutten fisk och tippa det på väl valda ställen”.

Innehållet i brevet läckte ut på en pressträff i Luleå, och därefter har flera lokala och rikstäckande medier slagit upp i synnerhet förslaget om rutten fisk. Plötsligt var Lars Frisk en symbol för motståndet mot regeringens förslag.

– Jag är inte så temperamentsfull egentligen, men det var knäpptyst i media, och då skrev jag det där brevet, säger han stillsamt. Nu har det väl bidragit till att få lite fart i frågan.

Han har sparat ett trettiotal mejl angående brevet i en mapp döpt till ”rutten fisk”. Nu tycker han kanske inte att en sådan aktion bör genomföras i praktiken, men motståndet måste synas på gator och torg.

– När det kommer något stort och revolutionerande är det lätt hänt att man bara sätter sig och jobbar med det. Vi måste fundera hur vi ska synliggöra våra åsikter ordentligt.

Ett förslag han tagit emot de senaste dagarna är att göra en ”rutten fisk-demonstration” på ett mer civiliserat sätt, genom att lämna över surströmming till regeringen.

– Men det vore att göra surströmmingsnäringen en otjänst, kommenterar Lars Frisk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA