Kritiserar tillsyn av lönekartläggningar

JÄMSTÄLLDHET2019-09-17
Metoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.

Publikts granskning visade att bara sju av de trettio största statliga myndigheterna till fullo levt upp till diskrimineringslagens krav på årliga lönekartläggningar. Det är "knappast förvånande", skriver Lena Svenaeus, fil dr i rättssociologi och tidigare jämställdhetsombudsman, i en debattartikel i Publikt.

Hon jämför Diskrimineringsombudsmannens tillsyn av arbetsgivarnas lönekartläggningsarbete med den som den tidigare myndigheten Jämställdhetsombudsmannen, JämO, utövade. Enligt Lena Svenaeus bestod den av stora tillsynsinsatser som ofta inleddes med riktade utbildningsinsatser. "JämO avslutade inte tillsynen förrän lönekartläggningarna uppfyllde kraven i lagen. I fall där bristerna kvarstod ansökte JämO om vitesföreläggande hos Jämställdhetsnämnden", skriver Lena Svenaeus och jämför med Diskrimineringsombudsmannens arbetsmetod, som enligt henne innebär att myndigheten ”släpper” ärendet efter att ha lämnat synpunkter på det material som lämnats in. Att på detta sätt utgå från att arbetsgivarna respekterar synpunkterna kallar hon för "naivt": "Tillsynen blir en informationsinsats – inte en kontroll."

Lena Svenaeus är också kritisk mot att Diskrimineringsombudsmannen inte längre tillhandahåller ett metodstöd för lönekartläggningar, vilket JämO gjorde. "Det finns bra information på DOs webbplats men det går inte att ändra på diskriminerande normer enbart genom information", skriver Lena Senaeus i debattartikeln i Publikt.

 

Läs hela Lena Svenaeus debattartikel här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.