Långa handläggningstider under lupp

DOMSTOLARNA2021-02-02
Riksrevisionen inleder en granskning av migrationsdomstolarnas effektivitet. Enligt myndigheten är handläggningstiderna oroväckande långa.

Enligt regleringsbrevet ska migrationsdomstolarna avgöra nio av tio asylärenden inom fyra månader och nio av tio övriga ärenden inom fem månader. Men under 2019 var den genomsnittliga handläggningstiden 21 månader. Därför har Riksrevisionen beslutat att genomföra en granskning av effektiviteten i migrationsdomstolarnas arbete.

”Långa handläggningstider är problematiskt för samhället i stort, men framför allt för berörda personer. Det är oroväckande att den som får sitt ärende prövat i migrationsdomstolen i Göteborg får vänta två år längre på beslut jämfört med om processen hade skett i Stockholm”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg beslutet om granskning i ett pressmeddelande.

Under 2019 var handläggningstiden för asylmål tre månader i Stockholm och cirka fyra månader i Malmö och Luleå. I Göteborg var genomsnittet 24 månader. Enligt Riksrevisionen är de kraftiga variationerna av handläggningstider ett tecken på bristande effektivitet. Enligt myndigheten kan de långa handläggningstiderna också innebära att de berörda personerna far illa. Riksrevisionen konstaterar också att kostnaderna för migrationsdomstolarna har fördubblats över en femårsperiod.

Migrationsdomstolarna

Migrationsdomstolarna är första instans vid överklagande av Migrationsverkets beslut. Migrationsdomstolar finns vid fyra förvaltningsrätter i Sverige, Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. Sista instans för de här målen är Migrationsöverdomstolen som finns vid Kammarrätten i Stockholm.

Källa: Domstolsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.