Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

ARBETSMARKNAD2021-09-14
Samtidigt som den samlade arbetslösheten på svensk arbetsmarknad sjunker fortsätter antalet långtidsarbetslösa att öka. Närmare 100 000 personer har varit arbetslösa mer än två år.

Långtidsarbetslösheten oroar Arbetsförmedlingen. I slutet av augusti var drygt 188 000 personer långtidsarbetslösa. Mer än varannan av dem har varit utan arbete i mer än två år. För att bryta en utveckling där allt fler hamnar längre bort från arbetsmarknaden kommer Arbetsförmedlingen enligt ett pressmeddelande att satsa stora resurser på den gruppen: 

”Långtidsarbetslöshet är ett stort problem för de individer som drabbats, och för hela samhället. Ofta behövs en kombination med insatser, såsom matchningstjänster hos fristående aktörer, arbetsmarknadsutbildningar och subventionerade anställningar för att de här personerna ska komma i arbete”, framhåller generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet. 

Enligt Arbetsförmedlingens redovisning sjunker samtidigt den totala arbetslösheten. I slutet av augusti var antalet inskrivna arbetslösa färre än 400 000 personer. Det är knappt 76 000 personer färre än samma månad förra året, vilket innebär att arbetslösheten gått ned till 7,7 procent från 9,1 procent på ett år. Men återhämtningen kommer inte alla till del, konstaterar myndighetens analyschef Annika Sundén i pressmeddelandet:

”Långtidsarbetslösheten är på väg att bita sig fast. Fler än hälften av de långtidsarbetslösa har varit arbetslösa två år eller längre och har en svag konkurrensförmåga, exempelvis saknar gymnasieutbildning, är äldre eller utomeuropeiskt födda.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.