Långtidsarbetslösheten fortsätter öka

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-04-13
Allt fler drabbas av långtidsarbetslöshet till följd av pandemin. Under 2021 kan vi ha 200 000 personer långtidsarbetslösa, spår Arbetsförmedlingen. Samtidigt ser myndigheten en viss ljusning på arbetsmarknaden.

Det stora antalet människor personer som skrev in sig som arbetslösa när pandemin började har nu varit utan jobb i tolv månader eller mer. Många fler närmar sig gränsen för långtidsarbetslöshet. 

”De som nu blir långtidsarbetslösa har i många fall både utbildning och aktuell arbetslivserfarenhet. Deras möjligheter till arbete har påverkats av att pandemin snabbat på strukturomvandlingen. Alla jobb som försvunnit i krisen kommer inte tillbaka och många människor kan behöva ställa om till andra arbeten”, konstaterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

I mars hade totalt 182 000 personer varit utan arbete i minst tolv månader. Och bara under de två första veckorna i april ökade antalet med 5 000 till närmare 187 000. Det finns enligt Arbetsförmedlingen en klar risk att antalet långtidsarbetslösa kommer att bli fler än 200 000 personer under 2021. Samtidigt ser Annika Sundén en ljusning på arbetsmarknaden:

”Det är ett fortsatt svårbedömt läge, men nu ser arbetslöshetsnivån ut att bli lägre för 2021 än tidigare bedömningar, runt 8,3-8,5 procent. En förklaring är att arbetsmarknaden kom igång igen under andra halvan av förra året, bland annat genom att industrin har kommit igång och regeringens krispaket”, framhåller Annika Sundén.

Det är enligt Arbetsförmedlingen främst de som står nära arbetsmarknaden som kommer tillbaka i jobb nu. De som var arbetslösa redan innan pandemin, eller blev det i anslutning till att den bröt ut har svårare att komma i arbete.

Dessa långtidsarbetslösa behöver enligt myndigheten olika former av stöd. Det kan handla om arbetsplatsförlagda aktiviteter och utbildning, nystartsjobb, introduktionsjobb, introduktion till arbete, yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskola och reguljära studier. För de som var arbetslösa redan före krisen behövs ofta en kombination av insatser. 

”Viktiga verktyg är matchningstjänster hos fristående aktörer, arbetsmarknadsutbildningar och nystartsjobb”, understryker generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.