Långtidsarbetslösheten fortsätter öka

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-04-13

Allt fler drabbas av långtidsarbetslöshet till följd av pandemin. Under 2021 kan vi ha 200 000 personer långtidsarbetslösa, spår Arbetsförmedlingen. Samtidigt ser myndigheten en viss ljusning på arbetsmarknaden.

Det stora antalet människor personer som skrev in sig som arbetslösa när pandemin började har nu varit utan jobb i tolv månader eller mer. Många fler närmar sig gränsen för långtidsarbetslöshet.

”De som nu blir långtidsarbetslösa har i många fall både utbildning och aktuell arbetslivserfarenhet. Deras möjligheter till arbete har påverkats av att pandemin snabbat på strukturomvandlingen. Alla jobb som försvunnit i krisen kommer inte tillbaka och många människor kan behöva ställa om till andra arbeten”, konstaterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

I mars hade totalt 182 000 personer varit utan arbete i minst tolv månader. Och bara under de två första veckorna i april ökade antalet med 5 000 till närmare 187 000. Det finns enligt Arbetsförmedlingen en klar risk att antalet långtidsarbetslösa kommer att bli fler än 200 000 personer under 2021. Samtidigt ser Annika Sundén en ljusning på arbetsmarknaden:

”Det är ett fortsatt svårbedömt läge, men nu ser arbetslöshetsnivån ut att bli lägre för 2021 än tidigare bedömningar, runt 8,3-8,5 procent. En förklaring är att arbetsmarknaden kom igång igen under andra halvan av förra året, bland annat genom att industrin har kommit igång och regeringens krispaket”, framhåller Annika Sundén.

Det är enligt Arbetsförmedlingen främst de som står nära arbetsmarknaden som kommer tillbaka i jobb nu. De som var arbetslösa redan innan pandemin, eller blev det i anslutning till att den bröt ut har svårare att komma i arbete.

Dessa långtidsarbetslösa behöver enligt myndigheten olika former av stöd. Det kan handla om arbetsplatsförlagda aktiviteter och utbildning, nystartsjobb, introduktionsjobb, introduktion till arbete, yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskola och reguljära studier. För de som var arbetslösa redan före krisen behövs ofta en kombination av insatser.

”Viktiga verktyg är matchningstjänster hos fristående aktörer, arbetsmarknadsutbildningar och nystartsjobb”, understryker generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA