Löneskillnaderna jämnas inte ut

LÖNER2005-11-08

Glappet mellan kvinnors och mäns löner har inte minskat. Ändå kräver varken JämO eller ST en skärpning av lagstiftningen.

ST tänker i stället – med lagens hjälp – arbeta vidare för att få fler arbetsgivare att samverka med facket lokalt. Det framkom vid ett frukostseminarium som Paraplyprojektet i EUs Equal-program arrangerade.

Kvinnornas löner är fortfarande i genomsnitt 92 procent av männens, ungefär som de varit de senaste fem åren.

Bara sju procent av de anställda i Sverige får idag sina löner satta enligt tariffer, resten förhandlas lokalt. Eftersom svenska kollektivavtal, enligt Eberhard Stüber på JämO, redan har ”sprungit förbi” jämställdhetslagen, ligger ansvaret för en rättvis lönesättning nu på de lokala parterna.

Men trots löneglappet har ”rätt många” löner ändå justerats med hjälp av lagens krav på lönekartläggning. Men någon större succé vill Eberhard Stüber inte tala om. Hur ska man till exempel komma åt den vertikala segregeringen? Eller att så få män väljer att arbeta i offentlig sektor?

Någon snabb resa mot jämställda löner kunde inte heller STs ordförande Annette Carnhede vittna om.

Länge trodde man även på den fackliga sidan att det skulle vara möjligt att klassificera varje jobb för sig. Det var först när begreppet ”lika värde” – lika lön för arbete av lika värde – dök upp och fördes in i lagstiftningen, som något började hända.

– Under de senaste åren har ST satsat enormt för att öka kunskapen bland sina lokalt förtroendevalda om hur man bygger lön på sakliga grunder och hur individers skicklighet ska bedömas. För att vi ska komma vidare i arbetet krävs att arbetsgivaren börjar samverka med oss. Tyvärr är motståndet fortfarande starkt i en del grupper, mycket på grund av kunskapsbrist, konstaterade Annette Carnhede.

Detta kräver lagen

Alla arbetsgivare ska kartlägga löneskillnader mellan kvinnor och män i lika och likvärdiga arbeten, analysera resultatet och rätta till löneskillnader som har samband med kön.

Arbetsgivare med mer än tio eller fler anställda måste också göra en skriftlig handlingsplan för jämställda löner. Planen ska ange vilka lönejusteringar som behöver göras och tidsplan för justeringarna. Fungerar inte detta kan anställda göra en anmälan till JämO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA