Miljarder till fas 3

ARBETSMARKNAD2014-06-02
Sedan starten 2009 har arbetsmarknadsåtgärden fas 3 kostat 5,5 miljarder kronor i bidrag till arbetsgivare, rapporterar Sveriges Television, SVT.

Fas 3, som numera heter sysselsättningsfasen, är en åtgärd för långtidsarbetslösa som i stort sett är begränsad till subventionerad sysselsättning. Åtgärden har vuxit under åren och har nu omkring 35 000 deltagare.

Arbetsgivaren som ger sysselsättning åt personer i Fas 3 får så kallat anordnarbidrag på 5 000 kronor i månaden. I april 2014 hade Arbetsförmedlingen betalat ut sammanlagt 5,5 miljarder kronor i anordnarbidrag sedan starten, rapporterar SvT.

Enligt SVT är två av fem anordnare privata företag med vinstintresse. De övriga är i offentlig sektor eller andra icke vinstdrivande verksamheter.

Deltagarna i fas 3 får sin försörjning genom aktivitetsstöd eller kommunalt försörjningsstöd, socialbidrag. De som är med i en a-kassa får 65 procent av den lön som låg till grund för den senaste arbetslöshetsersättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.