Minskande löneskillnad kvinnor-män

JÄMSTÄLLDHET2014-06-18

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar på hela arbetsmarknaden, och löneökningar för individer är ofta beroende av att man byter jobb. Det är två inslag i Medlingsinstitutets lönestatistik för 2013.

Medlingsinstitutets statistik visar att genomsnittslönen år 2013 var 30 600 kronor. Högst lön hade män i landsting med en genomsnittslön på 40 300 kronor. Lägst lön hade kvinnliga arbetare i privat sektor som i genomsnitt tjänade 23 900 kronor. Genomsnittslönen i staten var enligt institutets statistik 33 300 kronor. Genomsnittet för män var 34 800 och för kvinnor 31 900 kronor.

Den totala löneskillnaden mellan kvinnor och män var 13,4 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan. Den oförklarade löneskillnaden är 5,8 procent, sedan man räknat bort de lönepåverkande faktorerna yrke, utbildning, ålder, arbetstid och sektor. Det är en minskning med 0,3 procentenheter jämfört med året innan.

”Den viktigaste orsaken till löneskillnaden är att kvinnor och män återfinns i olika yrken”, säger Medlingsinstitutets statistikansvarige John Ekberg i ett pressmeddelande.

Medlingsinstitutet konstaterar också att löneökningarna var större för dem som bytte arbetsgivare än för dem som stannade kvar i det gamla jobbet. Det gäller båda könen och i alla delar av arbetsmarknaden. Bland dem som bytte arbetsgivare var belöningen – i form av bättre löneutveckling – för att byta jobb störst för kvinnor.

Kvinnor i privat sektor är mer benägna än män i privat sektor att byta arbetsgivare, medan det tvärtom är männen som oftast byter jobb i stat, landsting och kommun.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA