Ny regional indelning beslutad

STATSFÖRVALTNING2022-05-30
Regeringen har beslutat om en ny regional indelning för statliga förvaltningsmyndigheter. Den nya kartan består av sex geografiska områden. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för samverkan.

Enligt ett pressmeddelande har behovet av en mer ändamålsenlig och enhetlig regional indelning av statliga myndigheter visat sig tydligt i samband med olika kriser, till exempel under pandemin och Rysslands invasion av Ukraina. En gemensam regional indelning av statens myndigheter kan fungera som en plattform för samverkan, där olika myndigheter och andra aktörer kan analysera problem, ta fram lägesbilder och identifiera behov av insatser, skriver regeringen.

”Jag är glad att regeringen nu tar detta viktiga steg för att stärka Sverige på den regionala nivån. Det är också en styrka att regeringen fattar detta beslut i samband med besluten om nya civilområden”, betonar civilminister Ida Karkiainen i pressmeddelandet.

Syftet med den nya indelningen är enligt regeringen att underlätta samordning och samverkan inom staten, mellan stat, region och kommun samt med medborgare och företag. Indelningen omfattar de myndigheter som regeringen bestämmer, men myndigheter kan också på eget initiativ välja att anpassa sina organisationer till den gemensamma indelningen. De sex områdena sammanfaller med indelningen av de nya civilförsvarsområdena.

Ny regional myndighetsindelning

Den nya gemensamma myndighetsindelningen överensstämmer med de sex civilområden som presenterades i samband med regeringens beslut om beredskapsmyndigheter

  • Norra området: Västernorrlands, Jämtlands, Västerbotten och Norrbottens län
  • Mellersta området: Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län
  • Östra området: Stockholms och Gotlands län
  • Sydöstra området: Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län
  • Västra området: Hallands och Västra Götalands län
  • Södra området: Kronoberg, Blekinge och Skåne län

Källa: Regeringens pressmeddelande

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.