Bild: Getty Images

Nytt bolag tar över tunnelbanan i Stockholm

SPÅRTRAFIKEN2024-01-24

Driften av Stockholms tunnelbana tas i maj 2025 över av bolaget Connecting Stockholm, har trafiknämnden i Region Stockholm beslutat. Avtalet löper under elva år och är sammanlagt värt ungefär 40 miljarder kronor.

Trafiknämnden i Region Stockholm beslutade på tisdagen att byta utförare av tunnelbanetrafiken inom Storstockholms lokaltrafik, SL, efter en planerad trafikupphandling. Det vinnande anbudet lämnandes av bolaget Connecting Stockholm AB, vars huvudägare är företagen Go-Ahead och ComfortDelgro.

Det brittiska företaget Go-Ahead är verksamt i Storbritannien, Australien, Irland, Singapore, Tyskland och Norge. ComfortDelgro är baserat i Singapore, där företaget driver spårtrafik, och har verksamhet i flera andra länder, bland annat Storbritannien.

Avtalet med den nuvarande utföraren MTR löper ut 2025.

I upphandlingen deltog fyra anbudsgivare. Enligt ett pressmeddelande från trafikförvaltningen har anbudsutvärderingen skett med hänsyn till bästa förhållande mellan kvalitet och pris.

”Avtalstiden löper ut och då måste vi göra en ny upphandling, även om MTR har skött tunnelbaneavtalet klanderfritt. I den nu beslutade upphandlingen har MTR inte lämnat det mest fördelaktiga anbudet”, kommenterar trafikförvaltningens presschef Andreas Strömberg beslutet i ett pressmeddelande.

Förutom själva driften av tunnelbanan ingår bland annat trafikplanering, trafikledning, bemanning och städning av stationer, trafikinformation, drift och underhåll av tunnelbanetåg och fordonsdepåer i uppdraget. Under avtalstiden kommer nya t-banelinjer att börja trafikeras, till Barkarby, Arenastaden, Nacka och Söderort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA