Bild: Jann Lipka

Transdev tar över Mälartåg

SPÅRTRAFIKEN2024-02-23

Mälartåg bryter avtalet med operatören MTR i förtid. Den 16 juni tas trafiken över av Transdev, som sedan tidigare ansvarar för trafiken åt bland annat Öresundståg och Snälltåget.

Det har under en längre tid förekommit trafikstörningar i tågtrafiken som drabbat resenärerna, och trots de åtgärder som genomförts – såsom utbildning av nya lokförare och tillfälliga neddragningar av antalet avgångar – är trafiken inte tillräckligt pålitlig, skriver Mälartåg i en text på sin webbplats. Därför har parterna enligt Mälartåg gemensamt beslutat att avsluta avtalet, som tecknades 2022, i förtid.

Mälartåg har i stället träffat ett så kallat nödavtal på två år med Transdev, som tar över trafiken i juni. Avtalet gäller Mälartågs samtliga fem regionala linjer.

”Successivt kommer också resenärerna att märka hur regionaltågstrafiken med detta avtal blir mer pålitlig och bättre svarar upp mot deras höga förväntningar på Mälartåg. Det kommer dock inte att ske över en natt varför vi nu måste ha tålamod”, säger Mälardalstrafiks ordförande Kristoffer Tamsons, M, till SVT.

Enligt Mälartåg kommer medarbetarna att erbjudas följa med till Transdev. Mälardalstrafik, som står bakom Mälartågen, ägs av de sex regionerna Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland.

Överenskommelsen om att MTR ska lämna över trafiken med Mälartågen innebär att det franska bolaget lämnar spårtrafiken i Sverige, eftersom Stockholms pendeltåg tas över av SJ och verksamheten i Stockholms tunnelbana av Connecting Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA