Praktikanter tas in – hon får gå

SKATTEVERKET2010-06-08

Agneta Strandberg hade arbetat på Skatteverket i 40 år när hon blev uppsagd förra året. Nu vikarierar hon på kontoret i Visby, men blir snart arbetslös igen. Samtidigt planerar arbetsplatsen för att ta emot tio Lyftpraktikanter. Nu vill Arbetsförmedlingen granska Skatteverkets praktikplatser.

Skatteverket förbereder sig för att ta in hundratals praktikanter som ska utföra arbetsuppgifter vid folkbokföringen. I förra numret rapporterade ST Press att det handlar om uppgifter som annars skulle utföras av projektanställda.

Vid skattekontoret i Visby ska man ta in tio Lyftpraktikanter efter sommaren.

Agneta Strandbergs vikariat på bouppteckningsenheten i Visby går ut i samma veva som Lyftpraktikanterna ska komma in. Förra året blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist från sin gamla arbetsplats vid folkbokföringen i Norrköping. Då hade hon arbetat inom Skattverket i 40 år.

»Man känner sig förbigången«

– Ja, vad ska man säga. Man känner sig förbigången, att ha jobbat så här länge och inte ha något för det. Det känns som om det inte är värt något, all den här tiden.

Hon hade gärna fortsatt att arbeta med folkbokföring i Visby efter vikariatet.

– Ja absolut, jag har ju två år kvar till pensionen.

Nina Ivarsson, kontorschef i Visby, hänvisar till att frågan om Lyftpraktikanterna varit föremål för central förhandling.

– Och vi har inget ekonomiskt utrymme för att rekrytera, säger hon.

I förra numret av ST Press be­kräftade Skatteverkets personaldirektör, Elisabeth Bjar Söderlund, att Lyftpraktikanterna ska utföra reguljära arbetsuppgifter.

– Nu finns den här möjligheten, och just nu är det en bra lösning för Skatteverket, förklarade hon.

Stämma av med arbetsgivaren

När ST Press frågar Gert Sternskog, chef på Arbetsförmedlingens programenhet, hur man resonerat när det gäller Skatteverket säger han att det är uppenbart att Arbetsförmedlingen behöver gå igenom de planerade Lyftanvisningarna till folkbokföringen.

– Jag tycker att vi ska ta en funderare och titta en gång till på detta. Ta kontakt med arbetsgivaren och stämma av, säger han.

Ska samråda med facken

Han menar också att Arbetsförmedlingen ska samråda med facken för att upptäcka exempelvis företrädesrätter.

– Men Arbetsförmedlingen behöver inte alltid följa fackets åsikter.

Ing-Marie Sandin, ordförande för ST inom Skatteverket, är mycket kritisk.

– Vi har varit emot det här från början, det är protokollfört i de centrala förhandlingarna.

Hon är uppgiven och tycker att Arbetsförmedlingen skickar ut praktikanter oavsett vad facket tycker.

– De bryr sig inte om regelverket längre, säger hon.

Detta är Lyft

Den arbetsmarknadspolitiska åtgärden Lyft ska hjälpa arbetslösa att
upprätthålla kontakten med arbetslivet. 25 procent av praktiktiden ska
användas till att söka jobb. Deltagarna får aktivitetsstöd. De som inte
uppfyller villkoren för ersättning från a-kassan får 223 kronor per
dag. De som har rätt till a-kassa kan få högst 680 kronor per dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA