Skärpt arbete mot trakasserier på högskolor

HÖGSKOLAN2017-12-21
Regeringen har beslutat att ytterligare åtgärder måste vidtas för att motverka sexuella trakasserier vid Sveriges universitet och högskolor. Lärosätena ska prioritera detta arbete, skriver regeringen.

Regeringen ger enligt ett pressmeddelande universitet och högskolor i uppdrag att lyfta och synliggöra sitt förebyggande arbete för att motverka sexuella trakasserier. Samtidigt får Universitets- och högskolerådet, UHR, i uppdrag att sammanställa lärosätenas arbete för att förebygga sexuella trakasserier. UHR ska också granska hur lärosätena agerar när de fått kännedom om misstänkta incidenter. I uppdraget ingår att presentera goda exempel och att sprida information om dessa.

”Högskolan är den största statliga arbetsgivaren och har 400 000 studenter. En så stor verksamhet måste prioritera arbetet mot diskriminering och sexuella trakasserier. De uppdrag som regeringen nu beslutat om tydliggör lärosätenas ansvar för att motverka sexuella trakasserier och arbeta för att det finns en bra arbetsmiljö där alla studenter och anställda kan känna sig trygga”, kommenterar Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.