Skärpta sociala krav i upphandling

ARBETSLIV2015-01-14
Företag som levererar varor och tjänster till det offentliga ska erbjuda sina anställda fackliga rättigheter och villkor enligt kollektivavtal. Det säger regeringen i nya utredningsdirektiv. Samtidigt skapas en ny myndighet för upphandlingsstöd.

Regeringen tillsätter två utredningar för att skärpa kraven på sociala, arbetsrättsliga och miljömässiga hänsyn i offentlig upphandling. Utredningarna ingår i arbetet med att införa EUs nya upphandlingsdirektiv i svensk lag, vilket ska ske senast i april nästa år. De nya EU-reglerna ger tydligare besked än tidigare om att upphandlare kan ställa krav som gäller miljön och arbetstagarnas villkor.

Flera utredningar har redan gjorts om direktivet, men regeringen saknar uttrycklig lagtext som säger att upphandlade varor och tjänster ska produceras i enlighet med villkor i kollektivavtal.

Tidigare lagförslag säger inte heller att leverantörer ska uppfylla de så kallade kärnkonventionerna i ILO, den internationella arbetsorganisationen. Kärnkonventionerna gäller fackliga rättigheter, barnarbete, tvångsarbete och könsdiskriminering. Lagen ska tydligt ange att de ska uppfyllas, enligt regeringens direktiv.

Utredaren ska slutredovisa resultatet 1 september i år. Samma datum ska en ny myndighet för upphandling inrättas, enligt ett annat utredningsdirektiv. Myndigheten ska driva på för socialt och miljömässigt hållbara upphandlingar i den offentliga sektorn. Den ska också ge stöd till ”innovationsupphandling”, som innebär att upphandlingen stöttar nya lösningar.

Så sent som förra året samlade den borgerliga regeringen allt upphandlingsstöd hos Konkurrensverket. Men den nya regeringen anser att stödet blir tydligare och synligare i en egen myndighet.

Svenska myndigheter upphandlar varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor om året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.