Höga elpriser drabbar landets museer

MUSEER2022-10-03

Även landets museer drabbas av de stigande elpriserna, och värst är läget i de södra delarna av landet. Kostnaderna stjäl resurser från en redan ansträngd ekonomi, skriver branschorganisationen Sveriges Museer i en ny rapport.

Organisationen Sveriges Museer har tidigare slagit larm om att många museers dåliga ekonomi hotar förvaltningen av deras samlingar. Den nya rapporten visar att stigande elpriser innebär en ytterligare belastning för museerna.

Samtidigt tas, enligt rapporten, ett stort gemensamt ansvar för att värna samlingarna och hålla öppet för allmänheten. Minskade öppettider, delvis stängda verksamheter och sänkt temperatur i publika utrymmen är några sparåtgärder som nämns av museichefer runt om i landet.

”Jag önskar alla en bra museiupplevelse i höst och vinter. De flesta har öppet som vanligt, men ta gärna med en extra kofta”, uppmanar Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Många av museerna har stora byggnader och stora magasin med särskilda klimatsystem som drar mycket el året om, skriver Sveriges Museer i rapporten. Byggnaderna är ofta äldre och möjligheterna att påverka driftskostnaderna är begränsade.

Av de 79 museer som besvarat Sveriges Museers enkät ligger elva i Norrlandslänen. På grund av de differentierade elpriserna uttrycker de inte en lika stark oro.

På andra museer diskuteras drastiska åtgärder. Fyra av de tillfrågade museerna överväger att helt stänga verksamheten, medan ytterligare tretton överväger att stänga delar av verksamheten och elva att dra ned på öppettiderna.

Vissa av de stora statliga museerna har energikostnader på miljoner kronor. Deras prognoser visar enligt rapporten att kostnaderna kommer att fördubblas, trefaldigas eller mer.

Sveriges Museer uppmanar nu politiker på lokal, regional och nationell nivå att inrätta ekonomiska stöd för de museer vars kostnader nu skenar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA