Hård avtalskamp att vänta. Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monika Dahlbom och STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar utväxlar yrkanden.
Bild: Sören Fröberg
Hård avtalskamp att vänta. Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monika Dahlbom och STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar utväxlar yrkanden.

ST: Reallönerna ska säkras

AVTAL2010-06-29

Det blir en tuff avtalsrörelse i höst. Den bedömningen gör STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. »Arbets­givarverkets yrkanden genomsyras av att de begränsar fackens inflytande«, säger hon.

– Parterna står väldigt långt ifrån varandra, konstaterar STs Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår.

Liksom i förra avtalsrörelsen 2007 är knäckfrågan vilken löne­modell som ska användas: Medan OFR vill ha avtal med siffror och individgarantier, vill Arbetsgivarverket ha sifferlösa avtal.

Åsa Erba-Stenhammar säger sig vara förvånad över att statens arbetsgivare fortfarande står fast vid nollavtal när i stort sett alla andra arbetsgivarorganisationer släppt kravet och det nu finns ett märke för lönehöjningar.

»Tillsvidareavtal« nytt inslag

Arbetsgivarverkets krav på något man kallar »tillsvidare­avtal« är ett nytt inslag i avtalsförhandlingarna. Innebörden är att det centrala avtalet inte ska vara tidsbegränsat. Det ska bara omförhandlas vid behov, vilket tidigast kan ske 1 oktober 2013.

I stället ska de lokala parterna göra upp om revisionstidpunkter. Kan de inte komma överens ska arbetsgivaren ensidigt fatta beslutet. Någon möjlighet att föra frågan till centrala förhandlingar ska inte finnas.

– Om man skulle införa lokala arbetsgivarbeslut och inte ha några datum för lönerevisioner skulle det bli en jättestor förskjutning av maktbalansen, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Hon anser att Arbetsgivarverkets ingång är att försvaga det fackliga inflytandet på punkt efter punkt.

Andra exempel på detta är, enligt Åsa Erba-Stenhammar, att arbetsgivaren ska ha sista ordet om vilka som ska omfattas av chefsavtalet och hur höga lönerna ska vara för dem som ingår i chefskretsen.

– Man kan fråga sig om Arbetsgivarverket inte längre tror på samverkansmodellen. Varför ska det över huvud taget vara förhandlingar om arbetsgivaren ändå ska fatta besluten? säger Åsa Erba-Stenhammar.

Avtal med siffror viktigast

När det gäller OFRs egna yrkanden är det främsta kravet att avtalet ska innehålla siffror, i form av ett lägsta utrymme vid oenighet och individgarantier som säkrar medlemmarnas real­löner.

Flera yrkanden handlar om jämställdhet och om möjligheten att få ihop vad som ibland kallas livspusslet – balansen mellan privatliv och arbetsliv.

Anställningarna ska i första hand vara fasta heltidstjänster. Men facken har också med ett yrkande om att arbetstiden ska »livsanpassas«: Under hela arbetslivet ska det finnas en rätt att arbeta deltid för att exempelvis ta hand om barn eller sina gamla föräldrar.

Krav för jämställdhet

Ett annat OFR-krav är att lönekartläggning ska vara en del av det lokala lönebildningsarbetet inför varje lönerevision.

Arbetet med jämställdhet måste fortsätta på alla fronter, menar Åsa Erba-Stenhammar.

– Enligt den nya diskrimineringslagen behöver lönekartläggningar bara göras vart tredje år. Men om det ska bli jämställda löner måste man jobba kontinuerligt med processen.

Blivande pappor bör liksom blivande mammor få rätt till
ledighet i samband med besök vid mödravårdscentraler och det ska utgå föräldraledighets­tillägg för de tio »pappadagarna« vid barns födelse, anser OFR.

Många statsanställda reser mycket i tjänsten, ofta utanför ordinarie arbetstid. En del får ersättning för restiden, andra inte. Nu vill OFR att all tid som ställs till arbetsgivarens för­fogande ska räknas som arbetstid.

– Det är en prisfråga och vi räknar inte med att få igenom kravet under en avtalsperiod. Det handlar om att ta små steg, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Andra yrkanden är knutna till de nya sjukförsäkringsreglerna: Långtidssjuka ska kunna få hjälp med rehabilitering via Trygghetsstiftelsen och de som blivit utförsäkrade från Försäkringskassan och ska delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram ska ha rätt till tjänstledighet.

Närmast kommer parterna att bilda arbetsgrupper för att beta av olika frågor. Första förhandlingstillfället efter sommaren är 25 augusti.

Fler yrkanden från OFR

  • Alla medlemmar ska ha en kompetensutvecklingsplan.
  • Kostnader för behandling och undersökning av annan vårdpersonal än läkare ska ersättas.
  • Trygghetsstiftelsen ska kunna ge stöd med rehabilitering av långtidssjuka.
  • Långtidssjukskrivna ska garanteras samma behandling som föräldralediga när det gäller löneutveckling.
  • Anlitande av bemannings­företag för enskilda uppdrag ska begränsas. Lokala parter ska komma överens om omfattningen.
  • Fackligt arbete ska värderas utifrån sakliga grunder på samma sätt som annat arbete vid lönesättning.
  • Partsgemensam utbildning när lokala avtal är klara.

Fotnot: ST ingår i OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, och förhandlar tillsammans med Polisförbundet, Försvarsförbundet, Officersförbundet, Tull-Kust och de statligt anställda inom Lärarförbundet, Vårdförbundet, SFHL och Ledarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA