ST-strid för jämställda löner i SiS

SIS2013-08-12

Statens institutionsstyrelse följer inte lagens krav på lönekartläggning och handlingsplan för jämställda löner. Det anser ST, som har anmält myndigheten till Nämnden mot diskriminering.

ST hävdar i sin anmälan att Statens institutionsstyrelse, SiS, inte genomfört någon regelrätt lönekartläggning sedan 2006. Enligt diskrimineringslagen ska parterna gemensamt göra en sådan kartläggning och handlingsplan för jämställda löner minst vart tredje år.

På begäran av STs avdelning inom SiS har frågan om lönekartläggning tagits upp på central nivå med Arbetsgivarverket vid fyra lönerevisioner sedan 2006. Facket hade noterat löneskillnader som de misstänkte kunde vara osakliga. Men trots löften från arbetsgivaren har ingen kartläggning kommit till stånd.

ST-avdelningen anmälde därför i våras SiS till Diskrimineringsombudsmannen, DO. DO kan anmäla den här typen av ärenden till Nämnden mot diskriminering.

DO hänvisade dock ärendet tillbaka till ST, och förbundet lämnade i slutet av juni in en anmälan till Nämnden mot diskriminering. ST yrkar i anmälan att nämnden ska avkräva SiS ett vite på 500 000 kronor om man inte gör den kartläggning och handlingsplan för jämställda löner som lagen kräver.

Det är ytterst få fall som anmäls till Nämnden mot diskriminering, som inte avgjort något ärende sedan 2010.

– Att en statlig myndighet som SiS inte ens har gjort en plan är anmärkningsvärt, kommenterar STs förbundsjurist Anders Hult.

Strax efter att ST gjort sin anmälan skickade SiS personaldirektör Pia Bergqvist en inbjudan till de lokala facken att samverka om en ny lönekartläggning. ST har ännu inte tagit ställning till om inbjudan kommer att påverka förbundets agerande vad gäller anmälan till Nämnden mot diskriminering.

Pia Bergqvist säger att hon har förståelse för fackets kritik.

– Absolut. Men när jag kom till SiS 2011 fanns det annat som jag tyckte att vi måste göra innan vi började med lönekartläggningen. Vi har klassificerat tjänsterna, tagit fram lönepolicy, lönekriterier och mallar för lönesamtal och lönesättande samtal. Nu har vi påbörjat lönekartläggningen med hjälp av en konsult.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA