
Statens servicecenter planerar stänga fler kontor
Statens servicecenter planerar att stänga alla administrativa kontor utom tre. Beskedet kommer mitt i den pågående nedstängningen av vart fjärde servicekontor. ”Det är för tidigt att säga om alla kommer kunna ha kvar sina jobb”, säger generaldirektör Åsa Lindh.
Som Publikt tidigare skrivit stänger Statens servicecenter nära en fjärdedel av sina 148 servicekontor runt om i landet, då myndighetens anslag minskar med 50 miljoner kronor per år under perioden 2025–2027. Men nu kommer besked om ytterligare neddragningar.
Kontoren för administrativa tjänster ska på sikt minskas från åtta till tre. Det meddelade generaldirektör Åsa Lindh i en vlogg på myndighetens intranät i slutet av april.
– Vi planerar att minska antalet administrativa kontor till tre över tid, men det finns inget beslut än. Nu pågår ett jätteviktigt analysarbete, där vi ser över detta utifrån risker och konsekvenser. Först därefter kan vi närma oss ett beslut, säger Åsa Lindh till Publikt.
ST inom Statens servicecenter har inte fått mer information om de planerade nedskärningarna än vad som gått ut på intranätet.
– Vi vet inte mer än så, det är ett tidigt skede. Men det finns självklart en oro bland de anställda på den administrativa sidan för det här, säger avdelningsordförande Annika Andersson.
Vilka kontor som kan komma att stängas är ännu inte klart. Statens servicecenter har administrativa kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Gävle, Norrköping, Sollefteå och Östersund. Sammanlagt jobbar 631 anställda på de åtta kontoren. När de kan stängas är inte heller bestämt, men de flesta hyreskontrakt löper ut vid årsskiftet 2027/2028, enligt Åsa Lindh.
– Så det ligger lite längre fram i tiden, säger hon.
De administrativa kontoren riktar sig inte till allmänheten, som servicekontoren, utan till andra myndigheter. Statens servicecenter hanterar administrativa tjänster åt 170 myndigheter, så som lön- och HR-administration, redovisning, och e-handel. Vissa myndigheter ska - enligt den så kallade förordningsstyrningen - använda sig av Statens servicecenters administration, medan andra väljer tjänsterna själva. Regeringen har meddelat att man vill ta bort förordningsstyrningen.
– Det kan påverka oss på sikt, om myndigheter väljer att plocka hem sina administrativa tjänster. Men det finns inget beslut om detta från regeringen än, så det råder en osäkerhet, säger Åsa Lindh.
Statens servicecenter bedömer att man behöver skära ned kostnaderna inom administrativa tjänster med cirka 120–190 miljoner kronor fram till år 2028. Men man vill försöka undvika en omställning och uppsägningar, enligt generaldirektören.
– Vi har varit väldigt tydliga med, liksom på servicekontoren, att vi ska försöka använda den naturliga rörligheten så långt det bara går. Både för att inte störa verksamheten och för våra anställdas skull, säger Åsa Lindh.
Men hon kan inte garantera att ingen kommer sägas upp.
– Det är för tidigt att säga om det innebär att alla kommer kunna ha kvar sina jobb. Vi kommer att följa utvecklingen kontinuerligt för att se om det räcker. Det hänger på den naturliga rörligheten, och kanske hur mycket man är beredd att pendla till jobbet.
Arbetsgivaren kommer att informera personalen löpande om de planerade neddragningarna, enligt Åsa Lindh. Hon hoppas ha lite mer information att ge efter myndighetens styrelsemöte i juni.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.