Bild: Mostphotos

Statens servicecenter ska granskas

STATENS SERVICECENTER2021-10-25

Riksrevisionen förbereder nu en omfattande granskning av de statliga servicekontoren. Enligt Riksrevisionen är de pågående förändringarna inom Statens servicecenters verksamhet en av de största inom statsförvaltningen på senare tid.

Statens servicecenter bildades 2012 och sköter administration åt cirka 160 statliga myndigheter, med fokus på ekonomi, lön och HR, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Under 2019 inrättade Statens servicecenter en ny serviceorganisation, med det uttalade syftet att ge människor i hela Sverige fysisk tillgång till viss service från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Statens servicecenter har också kommit överens med Arbetsförmedlingen om att ett stort antal servicekontor ska tillhandahålla Arbetsförmedlingens kundtorgsverksamhet. Överförandet av lokaler, verksamhet, och medarbetare från flera myndigheter till en, är en av de största och mest komplexa förändringarna inom statsförvaltningen på senare tid, skriver Riksrevisionen i sitt pressmeddelande.

Regeringen har senast gett Statens servicecenter i uppdrag att öppna ytterligare 28 servicekontor på ett antal platser runt om i landet. Det finns också planer att samla fler myndigheters serviceverksamhet på servicekontoren. Medarbetarna är anställda av Statens servicecenter, men utför ärendehanteringen i de andra myndigheternas namn.

Nu kommer Riksrevisionen att granska om den nya serviceorganisationen är ändamålsenlig och effektiv för att tillhandahålla statlig service med hög kvalitet i hela landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA