Stor ökning av utstationerade under förra året

ARBETSMARKNAD2022-02-18

Antalet utstationerade som kom till Sverige för att arbeta ökade kraftigt under 2021, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Totalt ökade antalet utstationerade från 39 700 under 2020 till 55 000 i fjol.

Om en arbetsgivare utomlands skickar en anställd till Sverige för att arbeta ska det anmälas till Arbetsmiljöverket. Enligt myndighetens statistik kom 55 000 personer till Sverige för att arbeta som utstationerade under 2021. Mer än varannan jobbar inom byggbranschen.

Under 2020 var det på grund av pandemin betydligt färre som kom hit för att arbeta.

”Vi ser en stor ökning av anmälda utstationerade som jobbar på byggen, inte minst i Västerbotten och Norrbotten”, konstaterar Arne Alfredsson vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Vid sidan om byggbranschen är det vanligt med utstationerad arbetskraft inom tillverkning. Inom verksamhetsområdet datakonsulter och programmerare halverades antalet under 2020 och fortsatte att minska under 2021. Antalet utstationerade i verksamheter inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik fördubblades från 1 032 år 2020 till 2 012 förra året.

I pressmeddelandet kommenterar Arne Alfredsson att antalet utstationerade främst inom it-branschen och från vissa länder utanför EU däremot har fortsatt att minska under förra året: ”Det är mest troligt en effekt av coronapandemin som medfört hårdare inreseregler.”

Det största antalet utstationerade kommer från Polen. Nästan var femte person som anmäldes under 2021 kom från Polen. Näst vanligast är det att en utstationerad kommer från Litauen, som stod för en stor ökning under 2021. Därefter kommer Tyskland, Lettland och Indien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA