Strejkstopp i kollektivtrafiken

SPÅRTRAFIKEN2013-06-19

Strejken på bussområdet har brutit ut. 1 400 bussförare inom Kommunal i Stockholm och Umeå har slutat köra. Dessutom har Seko varslat om strejk från i morgon bland lokförare i Stockholmsområdet, Västra Götaland och Skåne.

De två fackförbunden Kommunal och Seko är bland annat oense med arbetsgivarna om vad som ska gälla vid verksamhetsövergång till ny huvudman. Också ST med 2 300 medlemmar inom avtalsområdet förhandlar villkoren för verksamhetsövergång med arbetsgivarorganisationen Almega, men förbundet har inte lagt något varsel.

Kommunal kräver att de anställda ska få följa med till den arbetsgivare som vinner upphandlingen av trafiken, utan att behöva söka om sina tjänster. Förbundet vill också att anställda inom trafiken ska få möjlighet att påverka sina scheman och arbetstider.

”Den mänskliga faktorn planeras idag bort i bussföraryrket. Förändring och förbättring är ett måste. Det måste få kosta”, skriver Kommunal avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Också om lönerna är parterna oense.

Kommunal har varslat om utökad strejk den 24 och den 29 juni.

Seko väntar ett bud av medlarna i konflikten idag. Om ingen uppgörelse träffas går 1 500 medlemmar i strejk på torsdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA