TCO kräver samråd om visstidsregler

ARBETSRÄTT2010-04-23

Arbetsmarknadsministern borde kalla arbetsmarknadens parter till samråd om visstiden. Det skriver TCO-juristerna Ingemar Hamskär och Samuel Engblom i en debattartikel.

TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär och juristen Samuel Engblom skriver i Lag och Avtal att regeringen snarast bör kalla parterna till överläggningar om de svenska reglerna om visstidsanställningar. EU-kommissionen har i en formell underrättelse till regeringen påpekat att Sverige inte uppfyller de krav som EUs visstidsdirektiv ställer för att hindra missbruk av tidsbegränsade anställningar.

Enligt kommissionen saknas en tydlig övre tidsgräns för flera på varandra följande visstidsanställningar, och bestämmelser för att förhindra missbruk av visstidsanställningar för säsongsarbete och för arbetstagare som fyllt 67 år. Bakom kommissionens ställningstagande ligger en anmälan som TCO skickade till kommissionen i samband med att reglerna om tidsbegränsade anställningar ändrades 2007.

En formell underrättelse kan inte avfärdas med att man ska förklara för kommissionen att svensk rätt visst är i överensstämmelse med visstidsdirektivet, skriver TCO-juristerna:

”Bevisbördan ligger emellertid på regeringen. Det är den som ska se till att våra anställningsskyddsregler – som ett minimikrav – uppfyller EU-rätten för att förhindra pågående och framtida missbruk.”

Det finns bevis för att sådant missbruk förekommer, bland annat på det statliga området, skriver Ingemar Hamskär och Samuel Engblom. Därför borde regeringen kalla in parterna innan regeringens svar till kommissionen ska vara inlämnat den 24 maj, och tillsätta en utredning för att se över reglerna för visstidsanställning:

”För det är väl inte så att regeringens taktik är att förhala detta ärende över valet så att det inte ska framstå som att regeringens jobbpolitik och arbetslinje i den här delen är slarvigt, oseriöst och rättsosäkert genomförd?”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA