TCO kräver samråd om visstidsregler

ARBETSRÄTT2010-04-23
Arbetsmarknadsministern borde kalla arbetsmarknadens parter till samråd om visstiden. Det skriver TCO-juristerna Ingemar Hamskär och Samuel Engblom i en debattartikel.

TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär och juristen Samuel Engblom skriver i Lag och Avtal att regeringen snarast bör kalla parterna till överläggningar om de svenska reglerna om visstidsanställningar. EU-kommissionen har i en formell underrättelse till regeringen påpekat att Sverige inte uppfyller de krav som EUs visstidsdirektiv ställer för att hindra missbruk av tidsbegränsade anställningar.

Enligt kommissionen saknas en tydlig övre tidsgräns för flera på varandra följande visstidsanställningar, och bestämmelser för att förhindra missbruk av visstidsanställningar för säsongsarbete och för arbetstagare som fyllt 67 år. Bakom kommissionens ställningstagande ligger en anmälan som TCO skickade till kommissionen i samband med att reglerna om tidsbegränsade anställningar ändrades 2007.

En formell underrättelse kan inte avfärdas med att man ska förklara för kommissionen att svensk rätt visst är i överensstämmelse med visstidsdirektivet, skriver TCO-juristerna:

”Bevisbördan ligger emellertid på regeringen. Det är den som ska se till att våra anställningsskyddsregler – som ett minimikrav – uppfyller EU-rätten för att förhindra pågående och framtida missbruk.”

Det finns bevis för att sådant missbruk förekommer, bland annat på det statliga området, skriver Ingemar Hamskär och Samuel Engblom. Därför borde regeringen kalla in parterna innan regeringens svar till kommissionen ska vara inlämnat den 24 maj, och tillsätta en utredning för att se över reglerna för visstidsanställning:

”För det är väl inte så att regeringens taktik är att förhala detta ärende över valet så att det inte ska framstå som att regeringens jobbpolitik och arbetslinje i den här delen är slarvigt, oseriöst och rättsosäkert genomförd?”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.