Therese Svanström, ordförande för TCO.
Bild: Eva Edsjö
Therese Svanström, ordförande för TCO.

TCO vill ha ökat utbildningsutbud

KOMPETENSUTVECKLING2021-06-09
De nya möjligheter till kompetensutveckling som las-reformen innebär måste matchas av ett motsvarande utbildningsutbud, skriver TCOs ordförande Therese Svanström i en debattartikel.

Therese Svanström skriver i sin debattartikel i Altinget att de nu presenterade förslagen kring förändringar i lagen om anställningsskydd, las, lägger grunden för en historisk reform för omställning och livslångt lärande. En central del är ett nytt offentligt studiestöd som bland annat innebär att den som har arbetat i åtta år får möjlighet att studera upp till motsvarande två terminer på heltid med 80 procent av lönen, upp till 4,5 inkomstbasbelopp per år.

”Det betyder att såväl högskolan som yrkeshögskolan kommer att behöva tillhandahålla utbildningar som till form och innehåll passar yrkesverksamma individer som vill fylla på med utbildning som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden. Detta innebär både längre och kortare kurser – ofta på avancerad nivå – på hel- eller deltid”, skriver Therese Svanström.

Att hitta rätt inriktning och innehåll på utbildningarna förutsätter också nära kontakter mellan lärosäten, utbildningsanordnare, arbetsmarknadens parter, omställningsorganisationer, branschföreträdare och Arbetsförmedlingen, understryker hon. I debattartikeln föreslår Therese Svanström och TCO ett antal reformer:

  • Universitet och högskolor bör få i uppdrag att i samarbete bland annat med arbetsmarknadens parter ta fram förslag på utbildningar.
  • Öronmärkta pengar till lärosätena för sådana kurser ska anslås i budgeten för 2022.
  • Den tillfälliga satsningen på korta flexibla utbildningar inom Yrkeshögskolan bör permanentas i budgeten för 2022.
  • En nationell samordnare bör tillsättas med uppdrag att se till så att lärosätena och yrkeshögskolan utvecklar ett relevant utbildningsutbud för yrkesverksamma.

”Rätt skött så står vi inför en stor kompetens- och frihetsreform. För ingenjören eller den biomedicinska analytikern som kan bygga på med kunskap, för ekonomen som vill byta bana, men också för personer som börjat arbeta efter gymnasiet och som efter åtta år i arbetslivet får en chans att pröva eftergymnasial utbildning utan att behöva ta studielån”, skriver Therese Svanström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.