UDs hantering av handlingar ska bli bättre

UTRIKESDEPARTEMENTET2018-03-01
Utrikesdepartementets hantering av allmänna handlingar ska förbättras genom ett åtgärdsprogram. En utredning om hur UD hanterar allmänna handlingar har överlämnats till regeringen.

Utrikesdepartementet, UD, har vid upprepade tillfällen kritiserats för brister i hanteringen av allmänna och offentliga handlingar. Utrikesminister Margot Wallström, S, gav i december i fjol UDs rättschef i uppdrag att tillsammans med en arbetsgrupp ta fram förslag på hur hanteringen av allmänna handlingar på UD kan förbättras. Rapporten har nu lämnats till utrikesministern och en rad åtgärder ska vidtas för att förbättra hanteringen av handlingar, enligt ett pressmeddelande från regeringen:

”Offentlighetsprincipen är en grundläggande del av demokratin, och vi måste hantera allmänna handlingar korrekt”, kommenterar Margot Wallström.

Det genomgripande åtgärdsprogrammet ska löpa under hela 2018 och omfattar bland annat en obligatorisk e-utbildning om offentlighet och sekretess, förstärkt information på utrikesförvaltningens intranät, stärkt tillsyn, och ett tydligare chefsansvar för hanteringen av allmänna handlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.