JO utreder UDs hantering av handlingar

ÖPPENHET2016-11-28
Justitieombudsmannen, JO, har beslutat att inleda en utredning av utrikesdepartementets handläggning av utlämnande av handlingar enligt offentlighetsprincipen. Utredningen föranleds av en anmälan från Dagens Nyheter.

Utrikesdepartementet, UD, har vid upprepade tillfällen fått kritik för hur myndigheten behandlar förfrågningar om att få ut allmänna handlingar. Både JO och Jutistiekanslern, JK, har tidigare kritiserat departementet för senfärdighet.

Dagens Nyheter JO-anmälde UD i höstas, sedan en reporter vid tidningen begärt att få ut handlingar avseende kampanjen för att ge Sverige en plats i FNs säkerhetsråd. Det hade då tagit fem månader från det att UD tagit emot begäran tills elva e-postloggfiler till slut lämnades ut, skriver Medievärlden.

Nu begär JO en redogörelse för hur UD handlagt Dagens Nyheters begäran om att få ut en allmän handling, skriver Medievärlden. JO vill också att UD redogör för sina rutiner och bedömningar, och vilka riktlinjer som departementet och Regeringskansliet i stort arbetar efter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.