Utmaning för SiS utan budgetförstärkning

SIS2015-10-01

Statens institutionsstyrelse, SiS, blev utan extra tilldelning när regeringen presenterade höstbudgeten, trots att myndigheten begärt 140 miljoner kronor mer för tre år. Nu kommer vårdavgifterna att höjas kraftigt.

SiS hade inför årets budgetproposition begärt extra anslag för de närmaste åren, både för att klara en ökande efterfrågan på platser och för att täcka utgifter som följer av den nya skollagstiftningen. I sitt budgetunderlag till regeringen begärde SiS 34 miljoner kronor extra för nästa år, 44 miljoner kronor 2017 och 64 miljoner kronor för 2018. SiS ville också ha utökat investeringsutrymme för att klara investeringar i lokaler, säkerhet, kommunikation och IT. Men myndigheten blev utan extra pengar.

”Vi kommer att behöva höja avgifterna mer än vanligt till nästa år. Det gäller särskilt inom ungdomsvården där våra intäkter också ska täcka de kostnader som ny lagändring för skolverksamheten kommer att kosta”, kommenterar SiS planeringsdirektör Urban Lindberg i ett pressmeddelande.

Staten står via statsbudgeten för ungefär en tredjedel av SiS totala kostnader. Resten av verksamheten finansieras av vårdavgifterna. Efterfrågan har stigit kraftigt under året. Bland annat har efterfrågan på platser för ensamkommande flyktingbarn stigit kraftigt i år. Enligt ett pressmeddelande i september placerades 139 ensamkommande under årets första månader. Gruppen upptar nu var femte plats inom SiS.

Sedan våren 2014 har SiS haft mycket hög efterfrågan på platser inom både ungdoms- och missbruksvård. Tillfälliga och permanenta lösningar som togs fram under 2014 har fortsatt under 2015. Men trots försök att trolla med knäna har trycket varit så stort att platserna ändå inte har räckt till.

”Myndigheten ser med anledning av detta ett behov att öka kapaciteten inom såväl missbruks- som ungdomsvården och kunna motsvara behovet av platser när efterfrågan är som störst. SiS bedömer att en sådan utökning inte kan ske inom ramen för tilldelade medel utan betydande konsekvenser för bland annat kvalitet och säkerhet i vården”, skrev myndigheten i sitt budgetunderlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA