Annons:
Som Publikt tidigare skrivit om har larmen om överfulla anstalter inom Kriminalvården varit flera det senaste året. Enligt STs Per Sunneborn är trångboddheten på anstalterna nu ett så pass akut problem att säkerheten äventyras.Bild:Mostphotos
KRIMINALVÅRDEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Akut platsbrist slår mot arbetsmiljön

Det fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården.Bild:Casper Hedberg
Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör på Kriminalvården.Bild:Kriminalvården

Som Publikt tidigare skrivit om har rapporterna om överfulla anstalter inom Kriminalvården varit flera det senaste året. I höstas föreslog Liberalerna bland annat att man borde se över möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands.

Enligt Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, är trångboddheten på anstalterna nu ett så pass akut problem att säkerheten, omvårdnaden av de intagna och personalens arbetsmiljö äventyras.

– Utrymmena i korridoren blir mindre, och det påverkar sysselsättningen och sjukvården samt möjligheterna till besök. Allting hänger ihop och när det blir oroligt bland de intagna så påverkas personalen, säger han.

När Nils Öberg lämnade posten som generaldirektör för Kriminalvården för att ta över Försäkringskassan hade ledningen stängt ned runt 600 anstaltsplatser under ett antal år. Efter att ha haft ett minskat inflöde av intagna har den kurvan nu vänt uppåt igen.

– Nu slår det tillbaka. Hade man gjort en historisk bedömning hade man sett att det går i cykler, och då hade man inte stängt så här många platser, säger Per Sunneborn.

Att Kriminalvården skulle ha missbedömt läget och lagt ned platser trots att antalet intagna normalt svänger fram och tillbaka över tid vill man dock tona ned från arbetsgivarhåll.

– Det har varit vissa stängningar som påverkat vår kapacitet, till exempel där man bedömt att de åtgärder som varit nödvändiga för att kunna fortsätta bedriva verksamhet har varit förknippat med väldigt stora kostnader, säger Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör på Kriminalvården till Publikt.

Han delar bilden av en akut platsbrist och betonar att Kriminalvården på sikt behöver bygga nytt.

– Det blir en extra belastning för våra medarbetare som medför ett antal risker utifrån bland annat ett arbetsmiljö- och säkerhetsperspektiv vilket vi måste vara vaksamma på. Den höga beläggningen riskerar även att påverka kvaliteten i vår verksamhet, säger Björn Myrberg.

Enligt honom sätter myndigheten in personal i takt med att de intagna blir fler.

– Man gör en analys utifrån förutsättningarna som råder på olika verksamhetsställen, säger Björn Myrberg.

Han beskriver också ett problem med hyresvärdar som sätter för höga hyror, utifrån Kriminalvårdens synvinkel.

– Problemet är att vi i flera fall har stått ganska långt ifrån varandra när det gäller grunderna för att beräkna hyreskostnaderna.

Han påpekar att anstalter är en speciell typ av fastigheter som kostar mycket att både bygga och att renovera.

STs Per Sunneborn menar att det är orimligt att hyresvärdars höga hyreskrav gör att processen med att ordna fram fler anstaltsplatser stannar av. Han efterlyser att ledningen bör ställa krav på högre anslag.

– Vi har hamnat i ett moment 22. Antingen får regeringen höja anslagen eller så måste man se till att det finns möjligheter till marknadsanpassade upphandlingar, säger Per Sunneborn.

Björn Myrberg påpekar att myndigheten redan har fått ökade anslag i den senaste budgetpropositionen, med motiveringen att myndigheten behöver få fram fler platser på sina anstalter.

På längre sikt ser han att platsbristen kommer att fortsätta under ett antal år.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.