Berit Kessler, Denita Gustavsson och Monica Ericsson på Karlstads universitet har åtskilliga kritiska synpunkter på Ladok 3, det nya studieadministrativa systemet för landets lärosäten.
Bild: Jeanette Dahlström
Berit Kessler, Denita Gustavsson och Monica Ericsson på Karlstads universitet har åtskilliga kritiska synpunkter på Ladok 3, det nya studieadministrativa systemet för landets lärosäten.

Anställda stressas av dåliga it-system

FÖRDJUPNING: IT-ARBETSMILJÖ2018-11-21

Bristfälliga, krångliga och trasslande it-system skapar arbetsmiljöproblem i staten, visar en enkät som Publikt gjort. Ett exempel är det nya jättesystemet Ladok 3 på landets lärosäten. Mer användarmakt skulle förbättra arbetsmiljön, tror it-experter.

It-problem är en stor arbets­miljö­­fråga på statliga myndig­heter. Publikt har besökt Karlstads universitet där medarbetarna har omfattande kritik mot det nya studieadministrativa systemet Ladok 3.

På Allmänna reklamationsnämnden har systemet för anmälningar inte följt med i teknikutvecklingen och på Transportstyrelsen har dålig ergonomi i systemen lett till att medarbetare har smärtproblem, berättar STs avdelningsordföranden i intervjuer med Publikt.

I en enkät som Publikt gjort svarar de flesta fackliga företrädare på ST-arbetsplatser att medarbetarna har it-relaterade arbetsmiljöproblem. Medarbetarnas bristande inflytande är ett viktigt skäl till att system fungerar­ dåligt, anser de experter som Publikt talat med.

Men det finns också arbetsplatser där medarbetarna är nöjda med it-arbetsmiljön. På Swedac upplever STs avdelningsordförande att det finns en fungerande dialog om it-arbetsmiljön, och de medarbetare som Publikt talat med är nöjda.

ÄMNEN:

IT Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA