Bättre samverkan kring sjukskrivna

REGERINGEN2009-10-02

Regeringen kräver att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan skapar en tydligare samverkan kring personer som blir utförsäkrade. En första rapport ska ges i slutet av november.

Från 1 januari ska Arbetsförmedlingen enligt nya regler ta över ansvaret för långtidssjuka som inte längre har rätt till sjukpenning eller sjukersättning från Försäkringskassan. För att klara övergången uppdrar regeringen till de två myndigheterna att utveckla säkrare och bättre rutiner.

– Uppdraget är en viktig del för att stärka människors återgång till arbetsmarknaden. Detta innebär förhoppningsvis att fler kan bli delaktiga på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, i ett pressmeddelande.

Regeringen uppdrar också åt myndigheterna att skapa rutiner för kontroll och uppföljning av sjukfrånvaro för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program. I uppdraget ingår bland annat att Försäkringskassan anpassar sina IT-system så att Arbetsförmedlingen får uppgift om deltagare som sjukanmält sig.

De nya rutinerna ska tas fram under hösten. Senast 13 november ska Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gemensamt rapportera om hur övergången ska gå till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA