Annons:
"Det är en mardröm", säger IT-teknikern som anklagas för sabotage. Personen på bilden har inget samband med artikeln.Bild:Emma Svensson
Skatteverket
Nyhet
AVEva Spira4 kommentarerTyck till!

»De ville bli av med honom«

En IT-tekniker vid Skatteverket har anklagats för sabotage och krävs på en halv miljon kronor i skadestånd. »Det är en mardröm«, säger mannen som hävdar att allt bottnar i trakasserier från en chef. Han får stöd av flera kolleger.

För drygt ett år sedan anklagade Skatteverket IT-teknikern för att avsiktligt ha flyttat och raderat filer som behövdes för att övervaka myndighetens datasystem. Enligt arbetsgivaren uppstod felet kort efter ett upprört samtal mellan IT-teknikern och dennes närmaste chef.

Mannen avskedades och Skatteverket åtalsanmälde honom för sabotage alternativt grov skadegörelse. En förundersökning har avslutats, men åklagaren har ännu inte fattat beslut om åtal.

Känt sig trakasserad länge

IT-teknikern, som är medlem i Jusek, säger till ST Press att han under flera år känt sig trakasserad av sin närmaste chef och att anklagelsen om skadegörelse var en förevändning för att göra sig av med honom.

– Jag blev mobbad för att jag hade andra åsikter om tekniska lösningar. Jag var också mycket kritisk till att man anlitade så många konsulter. Mycket av jobbet hade vi kunnat göra själva.

IT-teknikern berättar att han under tre års tid suttit isolerad i ett rum där han var avskild från arbetskamraterna.

I själva verket borde larmsystemet ha fungerat hela tiden, menar IT-teknikern. Han säger också att det ingick i hans
arbetsuppgifter att flytta filer och i det här fallet fanns samtliga i hans egen hemkatalog på servern. Om det hade uppstått något problem skulle de ha varit lätta att återställa.

– Det här är en mardröm och jag tänker på det ständigt, varje sekund.

Han säger att han visst kan ha gjort något misstag, men att sådana sker hela tiden.

Hans beskrivning får stöd av andra personer inom Skatteverket. Anklagelserna är rent nonsens, säger en av dem till
ST Press.

– Jag tolkar det som ett sätt att göra sig av med honom. I botten handlar det om en konflikt med chefen.

»Misstag sker dagligen«

Den före detta kollegan säger att de borttagna filerna inte fyllde någon viktig funktion och var ett tillägg som IT-teknikern själv hade skapat. De gjorde så att vissa larm överfördes från ett övervakningssystem till ett annat. Men båda systemen har en egen larmfunktion och är oberoende av varandra, förklarar han.

– Misstag sker dagligen. Och filer som flyttats kan alltid återställas med hjälp av backuper. Den som verkligen vill sabotera skulle göra helt andra saker – och dessutom sopa igen spåren efter sig.

Tvivlar på summan

En annan före detta kollega säger att det omöjligt kan ha varit förenat med så stora kostnader att åtgärda det eventuella misstaget. Även denne menar att anklagelserna är fabricerade.

– Jag kan inte tro att det handlar om något annat än att man ville göra sig av med honom.

Krav på en halv miljon

Från början hävdade arbetsgivaren att tio års utvecklingsarbete var förstört och att det skulle kosta »miljonbelopp« att reparera systemet. Nu kräver man IT-teknikern på närmare en halv miljon kronor.

Mannens närmaste chef vill inte kommentera händelserna, utan hänvisar till kontorschefen Håkan L Johansson. Denne står fast vid att IT-teknikern orsakat stor skada och att det skett avsiktligt.

– Övervakningsfunktionerna hade satts ur system och fungerade inte som det var tänkt, säger Håkan L Johansson.

Om inte fel i driften upptäcks i tid drabbar det i förlängningen skattehandläggarnas arbete, för­klarar han.

Håkan L Johansson säger att det inte hade gått att använda sig av en backup.

– Man kan inte bara lägga tillbaka filerna. Vem säger att det inte är något fel också i dem?

Att det hela skulle bottna i trakasserier vill han inte kommentera.

– Men rent generellt tillåter vi inte att chefer trakasserar medarbetare.

Arbetsgivaren har å sin sida kritiserat IT-teknikerns uppträdande mot sin chef.

Enligt Håkan L Johansson stämmer det inte att IT-teknikern suttit isolerad från sina arbetskamrater. IT-teknikerns uppgifter får dock stöd av tidigare kolleger.

Håkan L Johansson påpekar att personalansvarsnämnden, där de fackliga organisationerna ingår, var enig i beslutet att avskeda IT-teknikern.

Från Juseks sida har man ändå bestämt sig för att överklaga avskedandet i Arbetsdomstolen.

IT-teknikerns lokala fackliga företrädare var Susanne O’Konor.

– Det kändes som om man tog chansen att göra sig av med honom, säger hon till ST Press.

 

Inlagt av knason mån, 02/02/2009 - 09:04
Vad skönt att inte statliga verk "generellt" tillåter trakasserier av sina anställda. Det låter bra. Det kanske därför en del chefer inte reagerar när medborgare anser sig ha blivit felbehandlade,,,,,,,
Inlagt av skattebetalare mån, 09/15/2008 - 12:34
Grus i maskineriet
bekämpa koreption.
Inlagt av Sadam Hussein fre, 09/12/2008 - 00:53
Jag vill vara anonym, arbetar på Skatteverket. På en avdelning i Solna tänkte de säga upp en kvinna som hade fått ALS. Det blev ett litet uppror, och det hela avstyrdes. Känslan bland många där är nu att cheferna verkar vilja bli av med så många anställda som möjligt.
Inlagt av Statlig dräng tors, 09/11/2008 - 22:00
All heder till Susanne O'konor ! Bättre och rättvisare företrädare kan inte mannen få i detta fall.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.