Dom i HD kan påverka arbetsrätten

ARBETSRÄTT2015-12-03

Redan innan jul väntas en dom i Högsta domstolen, HD, avgöra om facket var ansvarigt för konkursen för byggföretaget HGS. Fallet drivs av Centrum för rättvisa.

År 2004 inleddes den så kallade Vaxholmskonflikten kring arbetsrätten vid utstationering. Konflikten ledde till att det lettiska byggföretaget Laval gick i konkurs efter att ha förklarats i blockad av Byggnads. Händelsen låg till grund för Lex Laval, som skulle förtydliga ställningen för utstationerad personal.

Byggföretaget HGS i Linköping vägrade år 2006 att träffa kollektivavtal med Byggnads. Företagaren Henrik Gustafvsson anser att det var Byggnads ansvar att hans företag drevs i konkurs, skriver Svenskt Näringsliv. Nu är rättsfallet mellan Henrik Gustavsson och facket uppe för prövning i HD. Utslaget kan få stor betydelse, både för arbetsmarknadens parter och för den svenska modellen.

Det var 2006 som Byggnads krävde kollektivavtal med tillhörande granskningsavgifter för HGS. Företaget vägrade och hänvisade till att den anställda personalen redan hade bättre villkor än avtalets, och att de inte var villiga att betala granskningsavgifter. Byggnads beslutade att försätta företaget i blockad, och den närmare årslånga blockaden var enligt Henrik Gustavsson det som ledde till att hans företag gick i konkurs.

Henrik Gustavsson stämde Byggnads och krävde en miljon i skadestånd. Det är den rättsprocessen som nu via tingsrätten och hovrätten nått ända till HD. Förhandlingarna genomfördes under oktober och dom väntas i december.

”Det betyder att man för första gången ska utreda var ansvaret för övertramp som görs på den svenska arbetsmarknaden ska ligga. I Sverige har vi ett system där staten delegerat de här frågorna till arbetsmarknadens parter, alltså facket och arbetsgivarna. Det är ett system som fungerar men med uppdraget följer också ett ansvar”, säger advokaten Clarence Crafoord vid Centrum för rättvisa till Svenskt Näringsliv. Centret driver fallet för byggföretagets räkning.

”Vi menar att när staten delegerar makten till arbetsmarknadens parter, då måste det också gå att avkräva dem ett ansvar. Därför är det här principiellt mycket viktigt för den svenska modellen. Särskilt som Byggnads på två punkter har kränkt Europakonventionen, som Sverige anslutit sig till”, säger Clarence Crafoord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA