Annons:
Spårtrafiken
Nyhet
AVLeif Holmkvist0 kommentarerTyck till!

Ensamarbete stoppas efter hot på tågen

Arbetsmiljöverket har förbjudit ensamarbete i Skånetrafiken sedan huvudskyddsombudet Malin Cato beordrade skyddsombudsstopp efter ett rån i förra veckan. Ingripandet påverkar sannolikt förhandlingarna om uppsägning av 105 anställda.
Huvudskyddsombudet Malin Cato beordrade skyddsombudsstoppet. »Personal har tvingats fly, blivit sparkade, hotade och kränkta«, säger hon.Bild:Henrik Rosenqvist

7 juni lämnade skyddsombuden in krav om stopp för ensamarbete till Veo­lia med kopia till Arbetsmiljöverket.

Kort därefter blev en tågvärd attackerad och bestulen på kassan. STs huvudskyddsombud Malin Cato beord­rade omedelbart ett skyddsombudsstopp. Arbetsmiljöverket beslutade att förbjuda ensamarbete fram till 19 augus­ti och motiverade beslutet med ett sjuttio­tal
incidenter med hot eller våld sedan nyår.

Förbudet kan förlängas om inte Veolia kan presentera en godtagbar lösning.

Arbetsmiljöverkets beslut innebär att tågvärdarna bara tar hand om avgången, sedan sätter de sig i tjänstekupén. De gör inga biljettkontroller ensamma.

Samtidigt har Veolia varslat om uppsägning av 105 anställda, varav 87 tågvärdar – en kalkyl som bygger på ensamarbete.

Malin Cato påpekar att tågvärdarna i Skånetrafiken ofta arbetar ensamma redan i dag:

– Även när Veolia haft bra bemanning utsätts personalen för hot och våld. Nu ville Veolia ha ensamarbete på alla tåg. Därför var vi tvungna att agera.

Hon anser att politikerna i Skåne måste få upp ögonen för de anställdas arbetssituation:

– I samband med biljettkontrollen går det alltför ofta över styr. Personal har tvingats fly, blivit sparkade, hota­de och kränkta. Med ensamarbete ökar otryggheten för resenärerna, liksom skadegörelsen. Många kommer att planka och då förlorar Skåne­trafiken pengar. Det här är helt fel väg att gå.

Skånetrafiken riskerar en förlust på 120 miljoner kronor enbart i år och villkorade ett förlängt avtal med att Veolia sänkte kostnaderna. Det är orsa­ken till att företaget varslat 105 anställda. Målet är att spara 24 miljoner kronor per år.

Malmö drabbas hårdast – där är 55 av 130 tågvärdar varslade. Tidigare har Öresundstågen varit bemannade med en tågvärd per tågsätt. Ett tåg kan ha upp till tre tågsätt och är då 260 meter långt. Nu ska en tågvärd klara hela tåget.

– Det blir sämre service, konstaterar STs sektionsordförande Annika Ekvall. Men värst är att det riskerar att bli mer hot och våld ombord på tågen. Det är redan ett stort problem.

Enheten i Göteborg läggs ned och 17 anställda får gå.

Förhandlingarna fortsätter i veckan, säger Annika Ekvall som är nöjd med Arbetsmiljöverkets beslut.

– Nu är det upp till Veolia att presentera en lösning som garanterar säkerheten för tågvärdarna.

Veolias ledning vet ännu inte vad skyddsombudsstoppet kommer att innebära för den framtida bemanningen:

– Givetvis påverkas förhandlingarna av Arbetsmiljöverkets beslut, säger Veolia Transports affärschef Mikael Danielsson. Men det är för tidigt att säga hur.

Skyddsombud kan stoppa arbetet

Skyddsombudet på en arbets­plats kan stoppa arbetet om det finns en omedelbar och allvarlig risk för någons liv eller hälsa. Därefter inspekterar Arbets­miljöverket arbets­platsen och avgör om något måste ändras eller om jobbet kan fortsätta. Arbets­givaren kan också själv acceptera stoppet.

Bli den första att tycka till!
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till mer kärnverksamhet.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i Coronakrisens spår.
UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEOMRÅDETNyhetPå grund av risken för att sprida coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.