Länsstyrelsen i Dalarnas län kräver att Sebastian Kirppu slutar med de skogsinventeringar han gör på sin fritid. »Ingenting av det jag gör krockar med mina arbetsuppgifter«, säger Sebastian Kirppu.
Bild: Berit Djuse
Länsstyrelsen i Dalarnas län kräver att Sebastian Kirppu slutar med de skogsinventeringar han gör på sin fritid. »Ingenting av det jag gör krockar med mina arbetsuppgifter«, säger Sebastian Kirppu.

Länsstyrelsen vill stoppa hans fritidsengagemang

LÄNSSTYRELSEN2018-05-16

Vid flera tillfällen har Länsstyrelsen i Dalarnas län påtalat för skogsbiologen Sebastian Kirppu att de skogsinvente­ringar han gör på sin fritid kan vara otillåtna bisysslor. Nu kräver myndigheten att han upphör med dem. ST motsätter sig beslutet.

Publikt har flera gånger tidigare rapporterat om den utdragna kampen kring Sebastian Kirppus miljöengagemang. Nästan fyra år har gått sedan den första skriftliga tillsägelsen.

Nu uppmanas han i ett skriftligt beslut, undertecknat av hans närmaste chef Björn Forsberg och landshövdingen Ylva Thörn, att senast 31 maj upphöra med att göra inventeringar och granska avverkningsanmälningar.

– Det är väldigt jobbigt att hålla på och kämpa så här med sin egen arbetsgivare, säger Sebastian Kirppu. Men jag måste, för de försöker hindra mig från att vara människa och medborgare på min fritid.

På sin arbetstid är Sebastian Kirppu tillsynsman i ett naturreservat i Malung-Sälens kommun och natur­informatör och naturumvärd på Fulu­fjällets nationalpark. Men på fritiden är han minst lika aktiv: han håller i guidningar och kurser om skogen som ekosystem, inventerar rödlistade arter, inter­vjuas som expert i naturprogram, skriver debatt­artiklar och granskar de skogsområden som miljöcertifierade skogsbolag vill avverka.

Drivkraften, säger han själv, är att skogsindustrin bryter både mot sin egen miljö­certifiering och de nationella miljö­målen när de avverkar skogar med höga natur­värden.

– Ingenting av det jag gör krockar med mina arbetsuppgifter! Jag fattar inga beslut och jag gör inga artinventeringar på jobbet. På fritiden visar jag ibland vilka arter som finns i skogen. Och det räcker ju för att göra skogs­bolagen tokiga av frustration, de vill ju avverka.

Enligt Sebastian Kirppu råder alltså ingen motsättning mellan fritids­engagemangen och hans arbete.

– Det är inte ens länsstyrelsen som granskar avverkningsanmälningar, det är Skogsstyrelsen. Och de inventeringar som länsstyrelsen gör är jag inte inblandad i.

Men enligt arbetsgivaren rör det sig om bisysslor som kan vara förtroendeskadliga. Myndigheten behöver ha »förtroende från alla sektorer i samhället«, står det i beslutet.

Sebastian Kirppus bisysslor kan leda till samarbetssvårigheter och bristande förtroende inte bara för honom – utan också för andra tjänstemän på myndigheten, anser arbetsgivaren.

Björn Forsberg, enhetschef på natur­vårdsenheten där Sebastian Kirppu är anställd, vill inte kommentera ärendet.

– Det är ett enskilt personalärende och därför kan jag inte säga något om det.

Han vill inte heller säga vilka konsek­venserna kan bli om en person fortsätter med sina bisysslor efter ett sådant här beslut.

– Då får vi titta på det igen. Men någon sorts åtgärder blir det ju från arbets­givarens sida.

ST motsätter sig arbetsgivarens beslut och kommer att kalla till tvisteförhandling, säger ombudsman Sofie Furtenback.

– Vi kommer att yrka på förhandling, för vi kan inte se att det framgår på vilket sätt det här är förtroendeskadliga bisysslor.

Också Sebastian Kirppu tycker att grunderna för arbetsgivarens beslut är oklara.

– Ingen har någonsin hävdat att jag har misskött mig på jobbet. För mig är det uppenbart att skogsbolagen har satt tryck på länsstyrelsen och sagt ungefär »Ni måste få tyst på den där jäveln!« Ska alla som tycker illa om en tjänsteman kunna säga så och då anses förtroendet vara skadat? Så tycker inte jag att det ska få gå till i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av chris enfjäll (ej verifierad) tors, 05/17/2018 - 09:30
Vi borde alla vara tacksamma för Sebastians engagemang för skog och biologisk mångfald. Kritiken bottnar i att exploateringsintressena är rädda att det fria spelfältet ska påverkas. Men där myndigheter och etablerade instanser för skogsskydd faller platt står Sebastian rakryggad och outtröttlig. Heders!
Inlagt av Dag Lindgren (ej verifierad) tors, 05/17/2018 - 15:23
Själv tror jag att jag förstår varför det kan vara en förtroendeskadlig bisyssla och tycker arbetsgivaren väntat väl länge. Men jag vet ju inte precis vilka regler som gäller, och jag tycker det är rimligt att en arbetstagarombudsman efter arbetstagarens uppmaning skall få höra/diskutera motiveringen. Men det får inte dra ut på tiden. Jag tror också att det kan vara andra än representanter för skogsbolagen som framfört synpunkter och arbetsgivaren är läskunnig, så det behöver inte vara synpunkter utifrån, så jag tror inte vad som sägs vara uppenbart för Kirppu är uppenbart för omvärlden.
Inlagt av Dag Lindgren (ej verifierad) tors, 05/17/2018 - 15:30
Arbetsgivaren är läskunnig, så det behöver inte vara påtryckningar utifrån, som Kirpuu tycker uppenbart, vilket minskar förtroendet för hans uppgifter. Själv förstår jag varför arbetsgivaren tycker det är en förtroendeskadlig bisyssla. Det är dock rimligt att en fackföreningsansluten arbetstagare kan få en ombudsman att diskutera en sådan här fråga med arbetsgivaren. Men låt det inte dra ut på tiden!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA