Personalen på Öresundstågen har behövt göra ett test kring sina alkoholvanor, uppger facket. ” Vi menar att det är ett intrång i den personliga integriteten och det här testet är inte heller något som Transportstyrelsen kräver”, säger STs Lars Nilsson.
Bild: Mostphotos
Personalen på Öresundstågen har behövt göra ett test kring sina alkoholvanor, uppger facket. ” Vi menar att det är ett intrång i den personliga integriteten och det här testet är inte heller något som Transportstyrelsen kräver”, säger STs Lars Nilsson.

Lokförare tvingas testa sina alkoholvanor

SPÅRTRAFIKEN2018-03-16

För att få fortsätta jobba har personalen på Öresundstågen behövt göra ett test kring sina alkoholvanor, uppger facket. Detta trots att det inte finns något sådant krav i regelverket. ”Vi menar att det är ett intrång i den personliga integriteten”, säger STs sektionsordförande Lars Nilsson.

Lokförare och tågvärdar på Öresundstågen genomgår kontinuerliga läkarkontroller via företagshälsovården. Läkaren ska fastställa att de uppfyller Transportstyrelsens krav för att kunna bli säkerhetsklassade, annars kan de inte fortsätta jobba.

Om läkaren via testerna misstänker att den anställda har en problematisk alkoholkonsumtion, kan hen fatta beslut om att utföra ett så kallat cdt-test. Testet måste då genomföras med godkänt resultat för att personen ifråga ska kunna bli säkerhetsklassad.

På Öresundstågen, som drivs av Transdev, har dock de allra flesta fått genomgå ett cdt-test, säger STs sektionsordförande Lars Nilsson.

– Det är inga konstigheter om det görs när det finns misstanke, men man kan inte säga att hundra procent av oss skulle kunna vara alkoholister. Vi menar att det är ett intrång i den personliga integriteten och det här testet är inte heller något som Transportstyrelsen kräver, säger Lars Nilsson.

Från arbetsgivarens sida är bilden delvis en annan, säger Håkan Oxensten, HR business partner på Transdev.

– Företagshälsovården ska ju vara självständig och hur läkarna gör sin bedömning har vi ingen åsikt om. Men du har andra uppgifter än vad jag har, för jag vet med bestämdhet att alla inte blir cdt-testade, säger Håkan Oxelsten

Enligt honom rör det sig om ett fåtal fall där företagshälsovården har velat utföra cdt-test utan misstanke om alkoholproblem hos den anställde.

– Det är inget vi står bakom och så får det inte gå till. Det har vi också tagit upp med företagshälsovården, säger Håkan Oxensten.

Publikt har tidigare skrivit om en pendeltågsförare på MTR som efter underkänt cdt-test uppmanades att ta antabus mot sitt alkoholmissbruk och vägrade, för att senare bli omplacerad.

Föraren menade att det underkända testresultatet berodde på att hen hade druckit mer alkohol än vanligt under en period på grund av en större fest. Tvisten gick senare till Arbetsdomstolen.

Testar alkoholkonsumtionen

Cdt står för kolhydratfattigt transferrin och cdt-värdet anger effekten av nedbrytning av alkohol i blodet.

För att få ett förhöjt värde krävs ett dagligt alkoholintag på ungefär en flaska vin eller tre till fyra starköl per dag, under en till fyra veckor innan provtagningen.

Det är nästan tre gånger högre än Folkinstitutets nivå för riskbruk av alkohol när det gäller män. För kvinnor är det en fyra gånger så hög nivå.

Strax under en procent av befolkningen tros ha ett genetiskt högt cdt-värde.

För att sänka ett förhöjt cdt-värde krävs att personen avstår från alkohol eller har en lägre konsumtion under ett par veckor.

Källa: Transportstyrelsen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA