Avskeda förtroendevald kan vara olagligt

SL2005-10-11
Avskedet av Per Johansson, klubbordförande för Seko vid tunnelbanan i Stockholm, kan vara en föreningsrättskränkning och därmed ogiltigt.

Det säger Dan Holke, chefsjurist vid LO/TCO Rättsskydd till Sekomagasinet.

 

Förtroendevalda har ett starkare anställningsskydd än övriga arbetstagare.

 

Enligt förtroendemannalagen får en förtroendevald inte hindras i sitt fackliga arbete.

 

I medbestämmandelagen finns också ett skydd för föreningsrätten.

 

Om AD kommer fram till att avskedandet är en kränkning av föreningsrätten och anser att avskedet är extra allvarligt kan Connex tvingas betala skadestånd både till den förtroendevalde och till facket.

 

Om facket kan göra det troligt att det rör sig om en kränkning av föreningsrätten är det upp till arbetsgivaren att bevisa att så inte är fallet, säger Dan Holke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.