Bemannia anklagas för avtalsbrott

BEMANNINGSFÖRETAG2013-01-29
Bemanningsföretaget Bemannia, med mycket verksamhet i staten, misstänks ha betalat ut för lite lön och ersättning till ett stort antal anställda. Unionen granskar ett 50-tal fall för att se om Bemannia brutit mot kollektivavtalet.

Fackförbundet Unionen har tagit emot anmälningar från ett 50-tal medlemmar anställda på Bemannia. Tony Andersson, ombudsman på Unionen i Göteborg, går just nu igenom materialet.

– Det har strömmat in anmälningar om att Bemannia inte följer kollektivavtalet, säger han.

De anställda har bland annat arbetat på sådana ST-arbetsplatser som Transportstyrelsen och Pensionsmyndigheten, enligt Tony Andersson.

Anmälningarna till Unionen gäller utebliven övertidsersättning och felaktig OB-ersättning. Men Tony Andersson har också upptäckt att Bemannia systematiskt använder ett anställningsavtal utan tydligt angiven tjänsgöringsgrad.

– Det är helt klart det allvarligaste. De flesta medlemmarna är provanställda och saknar tydligt angiven tjänstgöringsgrad. Det kan vara ett brott mot kollektivavtalet, säger Tony Andersson.

Om han kommer fram till att Bemannia skulle ha brutit mot kollektivavtalet, kommer Unionen att påkalla förhandling.

Publikt har utan framgång försökt nå Bemannias koncernchef Staffan Bruzelius. I ett pressmeddelande skriver Staffan Bruzelius att företaget vuxit så snabbt att det kan ”vara så att vi i några fall kan ha missat i våra administrativa rutiner”.

Företaget följer nu upp alla fall där en anställd klagat på fel löneutbetalning. Enligt Staffan Bruzelius kan orsaken till felen vara ”felaktigt ifyllda tidrapporter, att den anställde missat att sjukanmäla sig eller oklarheter från uppdragsgivaren avseende övertid”.

Men Tony Andersson är inte intresserad av varför det har blivit fel.

– Vi kräver bara att man följer kollektivavtalet. Om det blivit fel måste det rättas till och Unionen förbehåller sig rätten att kräva skadestånd åt den drabbade medlemmen, säger Tony Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av samsam (ej verifierad) ons, 01/30/2013 - 10:10
Där ser man vad som händer när bemanningsföretagen får härja fritt. Förbjud bemanning i statlig verksamhet.
Inlagt av Vickan (ej verifierad) mån, 02/04/2013 - 16:11
Ja. Det var ju bara en tidsfråga innan skeppet kommer rasa pga alla lögner och mundrabbel företaget sysslar med. Tyvärr Bemannia, denna sits kan ni inte rädda med fler lögner. Jag hoppas kunderna tar sitt sociala ansvar och säger upp avtalen. Våra statliga pengar ska inte finansiera företag som Bemannia.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.