Unionen har förlikats med Bemannia

BEMANNING2014-12-05
I våras stämde Unionen bemanningsföretaget Bemannia för brott mot kollektivavtalet. Företaget hade anlitats av flera statliga myndigheter. Nu har parterna förlikats.

Publikt har tagit del av Arbetsdomstolens dagboksanteckningar. Av dem framgår att Unionen och Bemannia nått en förlikning, men att målet fortfarande ligger kvar hos domstolen.

− Överenskommelsen är hemlig så det enda jag kan säga är att det stämmer och att vi kommer att återkalla målet, troligtvis någon gång nästa vecka, säger Susanne Forssman, förbundsjurist på Unionen.

Av Arbetsdomstolens akt framgår att förlikningsförhandlingar har pågått åtminstone sedan i juni. I slutet av november kontaktade Unionen Arbetsdomstolen och uppgav att parterna hade förlikats och att målet skulle dras tillbaka när Bemannia betalat vad man kommit överens om.

Om betalningen har kommit in eller vilka summor det handlar om vill inte Susanne Forssman svara på. Hon bekräftar bara att Unionen kommer att dra tillbaka stämningen.

Det var för ett par år sedan som fackförbundet Unionen fick upp ögonen för att bemanningsföretaget Bemannia, som då bland annat hyrde ut personal till Pensionsmyndigheten och Transportstyrelsen, inte betalade ut lön och semesterersättning i enlighet med fackförbundets tolkning av kollektivavtalet.

Efter månader av förhandlingar som inte ledde någon vart stämde Unionen därför Bemannia och Almega Bemanningsföretagen inför Arbetsdomstolen.

I stämningen krävde Unionen att Bemannia skulle betalar 3,65 miljoner kronor till 57 medlemmar och ytterligare en halv miljon kronor i skadestånd till Unionen för kollektivavtalsbrott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av fd. anställd (ej verifierad) sön, 12/07/2014 - 22:29
Tråkigt att det blev en förlikning. Företagare ska inte kunna förlika med facket om att utnyttja arbetskraft på så sätt som skedde. Bemannia utnyttjade unga människor systematiskt och en dom hade varit en bra markering.

Jag hoppas att facket inte nöjer sig med detta utan har detta företag under uppsyn framöver.
Inlagt av Peter (ej verifierad) fre, 12/12/2014 - 09:36
Tveksamt att Unionen förlikar sig med ett så i grunden
oseriöst företag. Metodiskt och strategiskt utnyttjar de en arbetsmarknad som är tuff för många arbetstagare.
Nu har de kunnat verka med helt oseriösa villkor under ett antal år och kommer efter detta ok fr Facket att kunna fortsätta några år till. Deras prissättning till deras kunder kräver löner och villkor långt under alla lägsta nivåer i kollektivavtalen. De borde sparkas ur Almega också. God Jul fr Peter
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.