Myndighetschefer markerar mot övergrepp

#METOO2017-11-23
Kränkningar på arbetsplatsen som utgör brott ska lagfaras och andra sexuella övergrepp och trakasserier ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Det skriver sju myndighetschefer i ett uttalande.

På onsdagskvällen samlades cheferna för sju myndigheter inom rättsväsendet för att samtala om diskussionen om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier som följt efter #metoo-kampanjen. De sju beslutade att göra ett gemensamt uttalande:

”Som myndighetschefer har vi ett otvetydigt ansvar för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier. De kränkningar som utgör brott ska lagföras. De handlingar som inte är det, ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Vi ska också bidra till en arbetsplatskultur i våra verksamheter där sådana beteenden inte accepteras och normaliseras.”

Bakom uttalandet står Dan Eliasson, rikspolischef, Fredrik Holmberg, vikarierande generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket, Anders Perklev, riksåklagare, Anders Thornberg, säkerhetspolischef, Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, och Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

”Det är tydligt att mer behöver göras och vi kommer nu att aktivt verka för att insatser mot kränkande behandling stärks. Såväl chefer som medarbetare måste reagera och tydligt markera att vi inte accepterar att någon utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier”, avslutar de sju cheferna sitt uttalande. 

I dag, torsdag, har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér, båda S, kallat upp generaldirektörerna för Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Brå till regeringskansliet för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö med anledning av #metoo och juristuppropet #medvilkenrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.