Nedläggning av Arbetsförmedlingen blir valfråga

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-04-04

Allianspartierna går till val på att lägga ned Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form. En ny och mindre myndighet ska ta över statens ansvar för arbetsmarknadspolitiken, skriver de fyra partiledarna i en debattartikel.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver Ulf Kristersson, M, Annie Lööf, C, Jan Björklund, L, och Ebba Busch Thor, KD, att en ny alliansregering kommer att genomföra den största reformen av Arbetsförmedlingen och dess föregångare sedan 1948.

”Svensk arbetsmarknad präglas av stora obalanser. Sverige är i dag ett av de länder inom OECD som har högst skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. Många tusentals människor riskerar nu att permanent hamna utanför samhället. En av de viktigaste uppgifterna för en ny alliansregering kommer att vara att bryta denna utveckling”, skriver de fyra partiledarna.

Idén är inte ny. I februari förra året enades de borgerliga partierna med Sverigedemokraterna om ett utskottsinitiativ, där riksdagen krävde att frågan om nedläggning av allt utom själva myndighetsutövningen skulle utredas. Den redan sittande översynen av Arbetsförmedlingen, ledd av Unionens tidigare ordförande Cecilia Fahlberg, fick i somras tilläggsdirektiv med den innebörden. Hon ska lämna sitt förslag senast i januari nästa år.

Allianspartiernas uppfattning är att Arbetsförmedlingen har misslyckats med att lösa matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb. Enligt SCBs arbetskraftsundersökning för 2017 förmedlades mindre än 15 procent av alla jobb genom Arbetsförmedlingen. Myndigheten misslyckas inte bara med matchning utan också med sitt viktiga uppdrag att se till att den arbetslöse är aktiv i sitt jobbsökande och får rätt insatser, skriver de fyra alliansledarna:

”En förklaring av många är att det har blivit en stor myndighet med en rad olika uppgifter. Kombinationen av myndighetsutövning och egen förmedlingsverksamhet fungerar allt sämre.”

Därför vill de lägga ned Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form. Statens huvudansvar för arbetsmarknadspolitiken ska skötas av en ny och mindre myndighet. Fristående aktörer ska sköta matchningsfunktionen.

Aktören får betalt efter hur väl den lyckas med att hjälpa den arbetssökande in i arbete. Övergångar till reguljär sysselsättning ger bättre betalt än subventionerad anställning.

Den nya myndigheten ska bedöma de arbetssökandes behov samt följa upp den arbetssökandes rättigheter och de krav som ställs på vederbörande. Dels för att följa upp och utvärdera de fristående aktörerna, dels för att betala ut ersättningen efter resultat.

”Skattebetalarnas pengar ska användas effektivt. Antalet aktörer ska inte vara fler än att det genom kontroll går att säkerställa att de tjänster som matchningsaktörerna erbjuder är av hög kvalitet och leder till goda resultat”, skriver de fyra partiledarna.

För personer som ännu inte är redo för arbetsmarknaden ska den nya myndigheten ha ett övergripande ansvar för arbetsträning och förberedande insatser, skriver de fyra. Insatser kan då ges i regi av det offentliga, ideell sektor eller arbetsintegrerande sociala företag.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Ulf Kristersson, M, Annie Lööf, C, Jan Björklund, L, och Ebba Busch Thor, KD, att en ny alliansregering kommer att lägga ned Arbetsförmedlingen och ersätta den med en ny, mindre myndighet.
Bild: Mostphotos
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Ulf Kristersson, M, Annie Lööf, C, Jan Björklund, L, och Ebba Busch Thor, KD, att en ny alliansregering kommer att lägga ned Arbetsförmedlingen och ersätta den med en ny, mindre myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA