Ny matchning införs i hela landet

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-03-15

Arbetsförmedlingen kommer under 2021 att rulla ut matchningstjänsten Rusta och matcha över hela landet. Införandet sker i tre etapper med start i maj.

Införandet av tjänsten Rusta och matcha, som myndigheten förkortar Krom, är en del av den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen. År 2022 ska myndigheten rusta och matcha arbetssökande till jobb eller utbildning i samarbete med fristående aktörer. Rusta och matcha finns sedan i mars 2020 i 32 kommuner.

Samtidigt säger myndigheten upp sina avtal med leverantörerna av matchningstjänsten Stöd och matchning, Stom, eftersom tjänsterna inte kan eller bör användas parallellt av juridiska och affärsmässiga skäl, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. I Rusta och matcha kan arbetssökande själva välja leverantör utifrån Lagen om valfrihetssystem, Lov.

”Krom lanserades på rekordtid i mars 2020 och vi valde den upphandlingsform som var bäst för ändamålet. Detta innebär inte att det enbart blir Lov i den reformerade myndigheten. Sett till hela vår verksamhet är upphandling genom lagen om upphandling, LOU, den i särklass vanligaste upphandlingsformen och under 2020 stod LOU för 57 procent och Lov för 43 procent av kostnaderna för fristående aktörer”, förklarar tillförordnade förvaltningsdirektören Martin Kruse i pressmeddelandet.  
 

Införande av Rusta och matcha under 2021:

Etapp 1 – I maj med 53 kommuner fördelat på 14 leveransområden; Eda, Eskilstuna, Fagersta, Filipstad, Gotland, Hagfors, Hällefors, Karlskoga, Karlstad, Kristianstad, Torsby, Årjäng, Örebro och Östergötland.

Etapp 2 – I september med 101 kommuner fördelade på 9 leveransområden; Arjeplog, Arvidsjaur, Göteborg, Härjedalen, Luleå, Malmö, Nyköping, Stockholm och Östersund.

Etapp 3 – I december med 104 kommuner fördelade på 43 leveransområden; Avesta, Bengtsfors, Borås, Dorotea, Falun/Borlänge, Gällivare, Gävle, Halmstad, Haparanda, Hudiksvall, Jokkmokk, Jönköping, Kalmar, Kiruna, Kramfors, Ljungby, Ljusdal, Ludvika, Lycksele, Malung, Mora, Pajala, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömstad, Sundsvall, Söderhamn, Tranås, Vansbro, Vetlanda, Vilhelmina, Vimmerby, Värnamo, Västervik, Växjö, Åsele, Älmhult, Örnsköldsvik, Överkalix och Övertorneå.

Alla arbetssökande som deltar i Stöd och matchning kommer att kunna slutföra sin medverkan enligt plan och påverkas inte av införandet av Rusta och matcha.

Källa: Arbetsförmedlingen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA