Ny reform gav allvarliga effekter

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-05-06

Många personer med funktionsnedsättning har drabbats av allvarliga konsekvenser när Försäkringskassan börjat handlägga de nya ärendeslagen omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har granskat införandet av de nya socialförsäkringsförmånerna omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. De ersatte vårdbidrag och handikappersättning i januari 2019. Försäkringskassan fick enligt rapporten bristande förutsättningar för att genomföra de snabba förändringarna, och det har bland annat lett till långa väntetider för beslut.

”Försäkringskassan har haft för kort tid för förberedelser och det har inte funnits tillräcklig kapacitet i handläggningen för att hantera alla ansökningar som kommit in”, kommenterar ISFs projektledare Maria Gustavson granskningen i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att handläggningstiderna har vuxit gradvis. Sedan hösten 2019 är de i genomsnitt åtta månader. Cirka 38 000 personer inom omvårdnadsbidrag och cirka 20 000 inom merkostnadsersättning väntar i mars 2020 på att få beslut.

”Det är allvarligt med så långa handläggningstider. Det drabbar personer och familjer med barn med funktionsnedsättning. Många blir av med sina tidigare ersättningar, som fasas ut under införandet av de nya, och står då utan ersättning under en lång period”, konstaterar Maria Gustavson.

ISF anser att regeringen vid framtida reformer måste säkerställa att det finns tillräckligt med tid och resurser för nödvändiga förberedelser. Sex månader från beslut till införande är för kort tid för en så stor reform. Det handlar bland annat om att utveckla nytt it-stöd, tolka lagstiftningen och omsätta den till praktiska vägledningar och arbetsprocesser. Man ska också hinna rekrytera och utbilda handläggare, beslutsfattare och specialister.

Enligt rapporten från ISF har införandet av de nya förmånerna och utfasningen av de gamla förmånerna lett till allvarliga konsekvenser för många enskilda och för familjer med barn som har en funktionsnedsättning. Övergångsbestämmelserna har bidragit till långa handläggningstider och glapp i utbetalningar mellan förmånerna.

En övergripande lärdom är enligt ISF att både regeringen och den myndighet som inför en reform kontinuerligt behöver följa upp införandet, för att snabbt kunna uppmärksamma och åtgärda oväntade konsekvenser av reformen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA