Regionfiasko – staten får agera själv

LÄNSSTYRELSERNA2012-02-21

Det tycks inte bildas några nya regioner. Därför får utredaren Mats Sjöstrand föreslå en ny organisation för länsstyrelserna på egen hand. ”Mycket skulle lösas med ett minskat antal länsstyrelser” sade han på ett ST-seminarium.

– Det mesta har spruckit. Nu blir det viktigt att reda ut befogenhetsröran mellan staten och den regionala politiskt valda nivån, sade regeringens utredare Mats Sjöstrand när han i dag, tisdag, talade på ett seminarium arrangerat av ST i Stockholm.

Rubriken för seminariet var ”När staten förändras – vad händer med Sverige?”

Mats Sjöstrand ska i december lämna förslag till ny organisation för länsstyrelserna och en eventuell ny länsindelning. Han tittar också på myndigheternas regionala organisationer som nu ser mycket olika ut.

– Staten har effektiviserats väldigt mycket. Men den har gjort det sektor för sektor. Den behöver hänga ihop bättre, sade han.

Länsstyrelsens och statens övriga regionala närvaro hänger ihop med hur landsting och regioner är organiserade. I sina direktiv har Mats Sjöstrand haft instruktionen att invänta sammanslagningar mellan landsting till större regioner. Nu väntar han inte längre. Från norr till söder gick han rappt igenom vad som hänt.

– Norrbotten och Västerbotten har bestämt sig för att inte ansöka om sammanslagning. Västernorrland och Jämtland var långt komna när man slutligen bytte uppfattning. Gävleborg och Dalarna försökte och det sprack.

Mats Sjöstrand hävdade att Uppsala inte har varit intresserat av något resonemang. Västmanland, Örebro och Södermanland försökte sig på en sammanslagning; men det sprack.

– Värmland ville gå ihop med Västra Götaland men det gick inte. Jönköping har alltid velat vara för sig själva och har nu ansökt om att få bilda egen region. I Kalmar är politikerna klarsynta och säger ”vi klarar inte framtiden, vi måste gå ihop med någon”. Man har nu hamnat i en situation där Skåne, Blekinge, Kronobergs län och Kalmar sagt att de nog ska gå ihop 2019, sammanfattade Mats Sjöstrand.

Han rev ned skratt bland seminariedeltagarna med följande formulering:

”Det är ett antal brutna förlovningar och ett visst försök att om sju år bilda storfamilj. I övrigt har det blivit inne med singelliv med mer power.”

– Nu lägger vi regionfrågan åt sidan. Det blir inga nya regionbildningar före 2019. Men det får för allt i världen inte hindra staten från att lösa de problem som finns, sade Mats Sjöstrand.

Därför inriktar han sig nu på sitt betänkande. Mats Sjöstrand pekar på att länsstyrelserna förändrats genom åren utan någon samlad tanke. De har ett oklart uppdrag och dålig uppföljning.

– Ingen kan i dag förklara begreppet samordnad länsförvaltning. Begreppet hänger kvar men saknar innebörd.

Länsstyrelsernas beslut kan överklagas av andra statliga myndigheter. Men en lösning finns, menar Mats Sjöstrand.

– Mycket skulle lösas med ett minskat antal länsstyrelser. Om vi inte gör det har vi inte en chans att förbättra samordningen inom staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.