Staten anställer få funktionsnedsatta

DISKRIMINERING2014-05-15

De flesta statliga myndigheter nyanställde förra året. Men bara 16 procent anställde någon person med en funktionsnedsättning som ställer krav på anpassning från arbetsgivaren. Det visar en rapport från Handisam.

Trots att nio av tio statliga myndigheter nyanställde förra året var det färre än var femte som anställde någon med en funktionsnedsättning som fordrar en anpassning av arbetsplatsen. Carl Älfvåg, generaldirektör på Handisam tycker att staten bör visa vägen och föregå med gott exempel.

”För att klara av framtidens utmaningar måste alla människors kompetens tas tillvara. Sverige åldras. En större del av befolkningen ska försörjas av en allt mindre del”, skriver han i ett pressmeddelande.

Handisam har också frågat 289 statliga myndigheter vad de gör för att öka möjligheterna för att anställa någon med funktionsnedsättning.

Drygt fyra av tio uppger att de har vidtagit några generella åtgärder som att anpassa lokalerna så att det går att använda för dem som har rullstol.

För att öka chanserna för personer med funktionsnedsättning att få praktik eller på sikt anställning har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att skapa fler arbetstillfällen inom den statliga sektorn.

Praktikprogrammet trädde i kraft i början av året. Den senaste statistiken från i november visar att 41 av 247 myndigheter skrivit under en överenskommelse.  

”Praktikantprogrammet är en bra möjlighet för statliga arbetsgivare att få in mångfald på jobbet och avdramatisera frågan”, säger Carl Älfvåg.

Bland personer med funktionsnedsättning är det 55 procent som har sysselsättning, att jämföra med 79 procent bland övriga, skriver Handisam.

1 maj slogs Handisam och Hjälpmedelsinstitutet ihop till den nya Myndigheten för delaktighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA