Annons:

Tilltro till den egna förmågan är viktig för sjuka

REHABILITERING2025-05-15

Långtidssjuka som upplever hög livskvalitet och har tilltro till sin förmåga att arbeta kommer snabbare tillbaka i arbete. Stödinsatser för sjukskrivna med psykisk ohälsa behöver i högre grad anpassas efter individen, visar en svensk forskningsstudie.

Forskarna Anna Toropoca, Elisabeth Björk Brämberg och Gunnar Bergström, samtliga knutna till Karolinska institutet, följde i den nyligen publicerade studien omkring 200 personer under ett års tid. Deltagarna hade varit sjukskrivna i upp till tre månader för psykisk ohälsa. Syftet var att undersöka vilka faktorer som påverkade återgången i arbete.

En tredjedel kom tillbaka till sin arbetsplats inom fyra månader. Karakteristiskt för den gruppen, som bestod av fler män än kvinnor, var att de hade en kortare historia av tidigare sjukskrivning än de andra deltagarna. De hade också större tilltro till sin förmåga att klara arbetet, oavsett sjukdomssymptom. De rapporterade jämförelsevis hög livskvalitet och upplevde i högre grad att deras arbete uppskattades.

I andra änden av skalan fanns de som inte kom tillbaka i arbete under de tolv månader som studien pågick. Det hade ofta längre sjukhistorik, mer uttalade utmattningssymptom och lågt socialt stöd på arbetsplatsen. De saknade tilltro till sina möjligheter att återgå i arbete. Forskarnas bedömning är att denna grupp kan behöva ett mer skräddarsytt stöd för att komma tillbaka till arbetslivet.

Mellan dessa två ytterligheter identifierade forskarna ytterligare kategorier, exempelvis en grupp som omväxlande var sjukskriven och i arbete.

En slutsats i studien är att varken utbildningsnivå eller typ av yrke tycks påverka möjligheten att återgå i jobb efter längre sjukskrivningar för psykisk ohälsa. Däremot tycks det vara en fördel att vara man och att få uppskattning på arbetsplatsen.

Det sociala stödet från chefer och kollegor är oftast en positiv faktor. Men forskarna noterar att resultat i studien indikerar att det finns en risk för att det också kan fördröjer en återgång till jobbet. De sjukskrivna kan uppfatta ett starkt stöd som en överdriven förväntning på deras arbetsförmåga. Därför har det betydelse vilken typ av stöd den sjukskrivne får.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsliv
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA