Annons:

Utförsäkrade hotar med självmord

SJUKREGLER2012-04-27

Under förra året var det 599 personer som meddelade Försäkringskassan att de avsåg att ta sitt liv. 1 juli 2008 infördes nya sjukregler. Det året var det 19 personer som hotade med självmord. Hur många som satt sina planer i verket är okänt, skriver LOs tidning Arbetet.

Självmordshoten uttalas oftast i samband med att en person uppnått den maximala tidsgränsen i sjukförsäkringen och ska föras över till Arbetsförmedlingen, skriver tidningen Arbetet.

– Det handlar om väldigt utsatta och förtvivlade människor som tycker att det är handläggarens fel att de hamnat i den förfärliga situationen, säger Försäkringskassans säkerhetschef Torgny Collin till Arbetet.

– Det stora problemet är de hårda tidsgränserna, och den enda lösningen är en mänsklig sjukförsäkring, säger STs avdelningsordförande inom Försäkringskassan, Siv Norlin, till tidningen.

2008 var antalet självmordshot 19, 2009 hade de ökat till 298, 2010 var siffran 610 och 2011 hotade 599 människor med att ta sina liv. Under de första månaderna 2012 är siffrorna ungefär lika höga som föregående år.

Tidningen Arbetets uppgifter bygger på statistik från Försäkringskassan.

Det finns inga uppgifter om hur många som verkligen tagit livet av sig efter ett beslut från Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA