Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande.
Bild: Casper Hedberg
Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande.

"Det är en tung dag för Arbetsförmedlingen"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-30

”Det är en tung dag för Arbetsförmedlingen och dess anställda”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt. Han befarar att myndighetens varsel kommer att leda till personalflykt, och tror inte att den nya regeringens kommande ändringsbudget nödvändigtvis innebär att färre får gå.

I dag på morgonen varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer om uppsägning. Det motsvarar en tredjedel av myndighetens medarbetare.

Fredrik Andersson konstaterar att beskedet var väntat, men att antalet låg i den ”högre regionen”. Hans uppfattning, utifrån de samtal han haft med arbetsgivaren, är att varslet baseras på den M-KD-budget för 2019 som riksdagen beslutat om. Men han tror inte att det blir någon större skillnad om myndigheten skulle få ett något högre anslag i en kommande ändringsbudget.

– Det är så klart svårt att sia om vad den nya regeringens ändringsbudget kan komma att innebära. Men det är inte säkert att arbetsgivaren anser att ett tillskott ska gå till att rädda kvar personal. Det tror jag inte. Med det vi vet från januariavtalet så styr arbetsgivaren hårt mot it i det här läget.

Arbetsförmedlingen har aviserat att medarbetare som jobbar med it-utveckling är undantagna från varslet. Fredrik Andersson tycker ändå att myndigheten kan börja med att säga upp alla konsulter.

– I övrigt ska vi vända på alla stenar och jobba hårt för våra medlemmar under den här perioden, säger han.

Förhandlingarna mellan arbetsgivare och fack kommer att dra i gång omedelbart, och det finns en tidplan där medarbetarna ska kunna få besked i maj. Men det är inte säkert att den planen håller, konstaterar Fredrik Andersson.

Han befarar att dagens besked medför att en redan stor personalomsättning blir ännu större.

– Det är en stor risk att många anställda säger upp sig. Man tar chansen redan nu och går till andra myndigheter eller till de externa aktörerna, som ju verkar få en större roll, säger Fredrik Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA