Dom om häktesmord överklagas

ARBETSMILJÖ2015-02-26

Åklagaren överklagar den friande domen om arbetsmiljöbrott i samband med att en häktesanställd mördades på häktet i Huddinge i oktober 2011.

För några veckor sedan frikände tingsrätten tre åtalade chefer inom Kriminalvården från ett åtal om grovt arbetsmiljöbrott. De hade åtalats som ansvariga för att en vakt vid häktet i Huddinge blev misshandlad till döds då hon arbetade ensam med en klient. Enligt tingsrätten hade åklagaren inte lyckats bevisa att det saknats rutiner mot ensamarbete. Tre av de sex nämndemännen i tingsrätten hade avvikande uppfattning och ville ha en fällande dom för två av cheferna.

Nu har kammaråklagare Aino Alhem överklagat den friande domen för dessa två chefer, skriver Arbetet.

”Jag anser att domslutet är fel och att häkteschefen som hade övergripande ansvaret och chefen för restriktionsavdelningen gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott”, säger hon till tidningen.

I sitt överklagande har hon släppt åtalspunkten grovt arbetsmiljöbrott och nöjer sig med att kräva att de tre cheferna fälls för arbetsmiljöbrott av normalgraden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA