Annons:
Eva Nordmark, S, är ny arbetsmarknadsminister sedan i måndags.Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet
REGERINGEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt1 kommentarerTyck till!

Eva Nordmark: ”Arbetsförmedlingen behöver arbetsro”

I måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.

I måndags presenterades TCOs numera före detta ordförande Eva Nordmark, S, som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S.

– Jag brinner för frågorna och jag vill gärna göra en insats för att säkra en positiv utveckling på svensk arbetsmarknad i framtiden, säger Eva Nordmark till Publikt.

Eva Nordmark ska precis gå in på Arbetsförmedlingens kontor i småländska Ljungby när Publikt når henne. Efter att ha deltagit i sitt första regeringssammanträde vill hon skapa en bild av läget på myndigheten.

Tredje dagen på jobbet vill hon inte ge sig in på att kommentera enskilda myndigheters beslut, som att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kort efter att det så kallade januariavtalet presenterats valde att lägga ned omkring 130 lokalkontor.

– Men det jag verkligen vill betona, vilket också statsministern framförde i regeringsförklaringen, är att det ska finnas service i hela landet. Oavsett på vilken ort du bor så ska du få stöd om du har behov av det, säger Eva Nordmark.

Snarare än det faktum att regeringen behöver samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna inom ramen för den politiska överenskommelse som kallas januariavtalet, ser hon andra orsaker till varför det har gungat inom Arbetsförmedlingen.

– Det jag tycker har varit ett stort problem, det var egentligen den budget som Kristdemokraterna och Moderaterna kom överens om, som innebar att det blev väldigt snabba förändringar och nedskärningar i myndigheten, och det har jag också kritiserat i min tidigare roll.

Men att Arbetsförmedlingen behöver förändras håller hon med om, betonar hon.

– Det jag bedömer behövs är lite mer arbetsro, och samtidigt att reformarbetet fortsätter.

Tills Arbetsförmedlingen återkommer med sin syn på hur det fortsatta förändringsarbetet ska gå till, vilket ska ske senast 1 november, tänker Eva Nordmark träffa ledning, styrelse och personal för att skapa sig en bild av läget, säger hon.

– Det här är en stor och viktig fråga som jag har fått på mitt bord och jag är väldigt ödmjuk inför den.

Förutom att hennes fackliga bakgrund har gett kunskap om hur arbetslivet fungerar kommer Eva Nordmark att ha nytta av sina åtta år som ordförande för TCO även på annat sätt i rollen som minister, menar hon själv. I ett politiskt läge där flera olika partier behöver samarbeta för att landet ska kunna styras är det bra att ha byggt broar tidigare, konstaterar hon.

– Att kunna kompromissa och hitta gemensamma lösningar är någonting som jag tar med mig in som ny arbetsmarknadsminister i det läge vi har.

På pressträffen då Eva Nordmark presenterades som ny arbetsmarknadsminister nämnde hon även omställning på arbetsmarknaden som en fråga att ta tag i omedelbart. Digitalisering och grön omställning gör att vissa jobb tillkommer, samtidigt som andra försvinner från arbetsmarknaden, framhåller hon.

Eftersom jobben i sig också förändras har arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken viktiga roller att spela, enligt Eva Nordmark.

– Utifrån mitt perspektiv handlar det om vilken effektivitet vi har i de insatser som sker. Det handlar till exempel om att titta på arbetsmarknadsutbildningarna, att se vilka som är de mest strategiskt viktiga arbetsmarknadsutbildningarna och värna dem.

Hon kommer också att fokusera på arbetsmiljöfrågor, säger hon.

– Det som Ylva Johansson har påbörjat när det gäller dödsolyckorna är ett arbete som jag kommer fortsätta. Det jag ser är också att vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet. Där ser jag fram emot att diskutera med parterna om vad mer vi behöver göra framöver.

Du har varit ordförande för TCO i åtta år. Vad behöver din efterträdare kunna?

– Vi har så många duktiga fackliga ledare och engagerade människor i tjänstemannarörelsen så jag känner mig väldigt trygg med att de kommer utse någon bra och klok efterträdare.

Några namn vill Eva Nordmark dock inte spekulera i.

– Nej, det är ingen tidigare ordförande som har med det att göra.

Inlagt av Johan Öyan fre, 09/13/2019 - 07:40
Det är märkligt att så många externa bedömare anser att Arbetsförmedlingen behöver förändras och reformeras, utan att med en rad förklara vad det är som inte fungerar eller på vilket sätt det skulle bli bättre om den såg annorlunda ut....Kan det vara så att det finns felaktiga förväntningar om att arbetslösheten skulle kunna försvinna med privata aktörer eller som Generaldirektör Sjöberg tror, att den digitala tekniken på Arbetsförmedlingen kan få de arbetslösa att bli attraktivare för arbetsgivarna, och att deras brister och ibland krämpor försvinner vid datorn och mobilen?
Tänk om det är så att en arbetsförmedling oavsett i vilken form den tillhandahålls inte kan lösa arbetslösheten i ett land, utan endast lindra dess effekter? Jämför t ex med våra vårdcentraler, de kan inte bota allas åkommor, bara en liten del av befolkning anser sig behöva gå dit och många väljer att klara sig på egen hand med några Alvedon och hjälp av nära och kära. Likheten med hur medborgarna använder Arbetsförmedlingen är slående, men kritiken skiljer sig åt.... Surt sa räven om rönnbären!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.