Eva Nordmark, S, är ny arbetsmarknadsminister sedan i måndags.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Eva Nordmark, S, är ny arbetsmarknadsminister sedan i måndags.

Eva Nordmark: ”Arbetsförmedlingen behöver arbetsro”

REGERINGEN2019-09-12

I måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.

I måndags presenterades TCOs numera före detta ordförande Eva Nordmark, S, som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S.

– Jag brinner för frågorna och jag vill gärna göra en insats för att säkra en positiv utveckling på svensk arbetsmarknad i framtiden, säger Eva Nordmark till Publikt.

Eva Nordmark ska precis gå in på Arbetsförmedlingens kontor i småländska Ljungby när Publikt når henne. Efter att ha deltagit i sitt första regeringssammanträde vill hon skapa en bild av läget på myndigheten.

Tredje dagen på jobbet vill hon inte ge sig in på att kommentera enskilda myndigheters beslut, som att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kort efter att det så kallade januariavtalet presenterats valde att lägga ned omkring 130 lokalkontor.

– Men det jag verkligen vill betona, vilket också statsministern framförde i regeringsförklaringen, är att det ska finnas service i hela landet. Oavsett på vilken ort du bor så ska du få stöd om du har behov av det, säger Eva Nordmark.

Snarare än det faktum att regeringen behöver samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna inom ramen för den politiska överenskommelse som kallas januariavtalet, ser hon andra orsaker till varför det har gungat inom Arbetsförmedlingen.

– Det jag tycker har varit ett stort problem, det var egentligen den budget som Kristdemokraterna och Moderaterna kom överens om, som innebar att det blev väldigt snabba förändringar och nedskärningar i myndigheten, och det har jag också kritiserat i min tidigare roll.

Men att Arbetsförmedlingen behöver förändras håller hon med om, betonar hon.

– Det jag bedömer behövs är lite mer arbetsro, och samtidigt att reformarbetet fortsätter.

Tills Arbetsförmedlingen återkommer med sin syn på hur det fortsatta förändringsarbetet ska gå till, vilket ska ske senast 1 november, tänker Eva Nordmark träffa ledning, styrelse och personal för att skapa sig en bild av läget, säger hon.

– Det här är en stor och viktig fråga som jag har fått på mitt bord och jag är väldigt ödmjuk inför den.

Förutom att hennes fackliga bakgrund har gett kunskap om hur arbetslivet fungerar kommer Eva Nordmark att ha nytta av sina åtta år som ordförande för TCO även på annat sätt i rollen som minister, menar hon själv. I ett politiskt läge där flera olika partier behöver samarbeta för att landet ska kunna styras är det bra att ha byggt broar tidigare, konstaterar hon.

– Att kunna kompromissa och hitta gemensamma lösningar är någonting som jag tar med mig in som ny arbetsmarknadsminister i det läge vi har.

På pressträffen då Eva Nordmark presenterades som ny arbetsmarknadsminister nämnde hon även omställning på arbetsmarknaden som en fråga att ta tag i omedelbart. Digitalisering och grön omställning gör att vissa jobb tillkommer, samtidigt som andra försvinner från arbetsmarknaden, framhåller hon.

Eftersom jobben i sig också förändras har arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken viktiga roller att spela, enligt Eva Nordmark.

– Utifrån mitt perspektiv handlar det om vilken effektivitet vi har i de insatser som sker. Det handlar till exempel om att titta på arbetsmarknadsutbildningarna, att se vilka som är de mest strategiskt viktiga arbetsmarknadsutbildningarna och värna dem.

Hon kommer också att fokusera på arbetsmiljöfrågor, säger hon.

– Det som Ylva Johansson har påbörjat när det gäller dödsolyckorna är ett arbete som jag kommer fortsätta. Det jag ser är också att vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet. Där ser jag fram emot att diskutera med parterna om vad mer vi behöver göra framöver.

Du har varit ordförande för TCO i åtta år. Vad behöver din efterträdare kunna?

– Vi har så många duktiga fackliga ledare och engagerade människor i tjänstemannarörelsen så jag känner mig väldigt trygg med att de kommer utse någon bra och klok efterträdare.

Några namn vill Eva Nordmark dock inte spekulera i.

– Nej, det är ingen tidigare ordförande som har med det att göra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Johan Öyan (ej verifierad) fre, 09/13/2019 - 07:40
Det är märkligt att så många externa bedömare anser att Arbetsförmedlingen behöver förändras och reformeras, utan att med en rad förklara vad det är som inte fungerar eller på vilket sätt det skulle bli bättre om den såg annorlunda ut....Kan det vara så att det finns felaktiga förväntningar om att arbetslösheten skulle kunna försvinna med privata aktörer eller som Generaldirektör Sjöberg tror, att den digitala tekniken på Arbetsförmedlingen kan få de arbetslösa att bli attraktivare för arbetsgivarna, och att deras brister och ibland krämpor försvinner vid datorn och mobilen?
Tänk om det är så att en arbetsförmedling oavsett i vilken form den tillhandahålls inte kan lösa arbetslösheten i ett land, utan endast lindra dess effekter? Jämför t ex med våra vårdcentraler, de kan inte bota allas åkommor, bara en liten del av befolkning anser sig behöva gå dit och många väljer att klara sig på egen hand med några Alvedon och hjälp av nära och kära. Likheten med hur medborgarna använder Arbetsförmedlingen är slående, men kritiken skiljer sig åt.... Surt sa räven om rönnbären!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA