Flytt av servicekontor skjuts upp

STATENS SERVICECENTER2018-08-30

Regeringen skjuter upp överföringen av de statliga servicekontoren till Statens servicecenter. Orsaken sägs vara att det behövs lagändringar, som kräver ett riksdagsbeslut.

Sedan i våras pågår förberedelser inom Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten för att överföra drygt 100 statliga servicekontor till Statens servicecenter. Kontoren ger service till medborgarna inom alla de tre myndigheternas verksamhetsområden, och de drivs i dag av antingen Skatteverket eller Försäkringskassan.

Ett stort antal anställda, motsvarande runt 760 årsarbetskrafter, påverkas av förändringen som var planerad till kommande årsskifte. Fackliga så kallade inrangeringsförhandlingar om avtalsvillkor pågår, där bland andra ST deltar.

Men i dag har regeringen beslutat att slå på bromsen och skjuta upp överföringen till 1 juni nästa år. Enligt den information som skickats från Regeringskansliet till personer på Försäkringskassan, och som Publikt tagit del av, är orsaken till beslutet att regeringen ”är mån om att säkerställa att nödvändig reglering införts innan överföringarna och inordnandet av uppgifter sker”.

I beskedet till myndigheten sägs också att det förestående riksdagsvalet påverkar ”möjligheterna att aktivt bereda frågor i Regeringskansliet under delar av hösten 2018”.

Publikt söker civilminister Ardalan Shekarabi, S, för en kommentar. Finansdepartementets pressekreterare bekräftar dock att beslutet är fattat på regeringens sammanträde tidigare i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA