Sysselsättningen ökar i Sverige och EU

ARBETSMARKNAD2018-09-12

Sysselsättningen ökar i hela Europa. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att minska i Sverige - både bland inrikes och utrikes födda, visar Arbetsförmedlingens senaste statistik.

Siffror från EUs statistikbyrå Eurostat redovisar att ökningen av sysselsättningen inom EU fortsätter. Jämfört med motsvarande kvartal förra året har antalet i jobb ökat med 1,5 procentenheter under andra kvartalet 2018. Det innebär att 238,9 miljoner personer hade sysselsättning under andra kvartalet, vilket är den högsta siffran någonsin.

Samtidigt redovisar Arbetsförmedlingen en fortsatt nedgång av arbetslösheten i Sverige. I slutet av augusti var 342 000 personer arbetslösa, vilket är 16 000 färre än för ett år sedan. Också antalet långtidsarbetslösa går ned.

”Vi ser en fortsatt bred minskning av arbetslösheten, bland både inrikes och utrikes födda. I augusti minskade även antalet långtidsarbetslösa, det är första gången på över tre år”, kommenterar analysdirektör Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten var i augusti totalt 6,9 procent, jämfört med 7,4 procent för ett år sedan. Bland utrikes födda har arbetslösheten minskat från 22,1 till 20,1 procent på ett år. Samtidigt har arbetslösheten för inrikes födda gått ned från 3,9 till 3,6 procent. 

”Det är fortfarande betydligt svårare för den som saknar en gymnasieutbildning att få en stadig förankring på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att fortsätta motivera till studier som leder till arbete. Även subventionerade anställningar är fortsatt viktiga för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden”, analyserar Annika Sundén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA